Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Adios Amigos’ van KLM valt slecht

Na de feestvreugde van de overwinning door Oranje dacht vliegmaatschappij KLM waarschijnlijk ook een leuke duit in het zakje te doen op Twitter. Maar dat schoot nogal wat mensen in het verkeerde keelgat.

Voor, tijdens en na wedstrijden van het WK wordt er nogal wat af gefotoshopt op Twitter. Na de beet van Suarez bijvoorbeeld verschenen er veel plaatjes van de voetballer met een muilkorf om.

Vliegmaatschappij KLM dacht waarschijnlijk leuk mee te doen vanavond in de Oranjegekte en twitterde een plaatje van het bord Departures met ervoor een soort logo-achtig poppetje dat bestond uit een sombrero met een snor.

Twitter avatar JamieRoss7 Jamie Ross .@KLM tweeted this, and then deleted it. http://t.co/pOxnABVIL2

Maar de luchtvaartmaatschappij sloeg daarmee kennelijk de plank mis want de reacties die er op volgenden waren grotendeels afkeurend:

Twitter avatar ValeriaLuiselli Valeria Luiselli We congratulate @KLM for their racist joke, so imaginative. http://t.co/x50wJG0ZKR
Twitter avatar tatiana tatiana grace No Mexicans will be flying KLM ever again. “@KLM: Adios Amigos! #NEDMEX http://t.co/2QFFQuiecm”
Twitter avatar KatieS Katie Jacobs Stanton Too soon, @KLM! https://t.co/bo2qeRxOIR

Twitteraars vonden het niet een erg slimme actie pr-wise gezien:

Twitter avatar PacoSaiso PacoMemoSaiso .@KLM your brilliant social media experts just lost you the 2nd largest market in Latin America in one tweet, they must feel really clever
Twitter avatar mattsteinglass Matt Steinglass This KLM thing is remarkable. One social-media manager damages entire Dutch rep for internationalism & cultural sensitivity.
Twitter avatar ernestopriego Ernesto Priego @KLM maybe your Mexican customers won’t appreciate your tweet. Maybe.

De tweet werd al snel weer verwijderd. Tegen RTL Nieuws zei een woordvoerder van de vliegmaatschappij dat er ook heel veel positieve reacties binnenkwamen. Maar omdat er nogal wat mensen waren die erover vielen, besloot KLM toch het plaatje weer weg te halen “uit respect”:

“Er schenen nogal wat mensen te zijn die onze grap niet grappig vonden, en dat was natuurlijk helemaal niet onze bedoeling. We proberen met iederen rekening te houden, maar het sentiment is vooraf moeilijk in te schatten.”

Tegenover de Volkskrant laat de KLM nogmaals laconiek weten dat ‘kennelijk niet iedereen dezelfde humor heeft’: “We hebben extra personeel ingezet om alle mensen met vragen te beantwoorden. Dat zijn er nogal wat.”

Voornamelijk in het Spaans worden excuses aangeboden aan mensen die zich gekwetst voelden door de grap. Overigens noemt de luchtvaartmaatschappij het nog altijd ‘een leuke grap die gewoonweg door sommigen verkeerd is opgevat’.

Mexicanen zijn trots

De Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Aeroméxico stuurde een bijzonder sportieve reactie, bedoeld voor hun elftal. De tweet bevat een foto van het bord ‘Arrivals’ met de tekst ‘Bedankt voor dit geweldige kampioenschap, we zijn trots en wachten thuis op jullie’.

Twitter avatar AeroMexico_com Aeroméxico Gracias por este gran campeonato, estamos orgullosos y los esperamos en casa #VivaMéxico http://t.co/GCE5u5Cj6r