Van der Laan dreigde vmbo-school te sluiten

Sommige incidenten op het Mundus College waren "bijna crimineel", aldus burgemeester Eberhard van der Laan.
Sommige incidenten op het Mundus College waren "bijna crimineel", aldus burgemeester Eberhard van der Laan. Foto ANP / Remko de Waal

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft in februari van dit jaar gedreigd met sluiting van het Mundus College in Amsterdam-West. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

De burgemeester maakte zich grote zorgen over de veiligheid op deze vmbo-school, voor de ruim 1.100 leerlingen en het personeel. De politie noteerde begin dit jaar zo’n 30 incidenten per maand in en om de school. Sommige incidenten waren “bijna crimineel”, volgens de burgemeester. Het was de voorlopige climax van een conflict tussen gemeente en schoolbestuur dat al sleept sinds 2010. De school vindt dat er geen feiten zijn die het optreden van de gemeente rechtvaardigen.

Onderwijswethouders Lodewijk Asscher en Pieter Hilhorst (beiden PvdA) speelden het spel hard: de gemeente mengde zich in het benoemingsbeleid van de school en onderzocht de financiën van Esprit Scholen, de stichting die het Mundus College bestuurt. Dat zijn zaken waarover de gemeente formeel niets te zeggen heeft. Uit het onderzoek kwamen geen onrechtmatigheden naar voren.

Voormalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg trad enige tijd op als bemiddelaar, maar legde die functie neer omdat hij zich niet kon vinden in de handelwijze van het bestuur van Esprit. Hij werd betaald voor zijn werkzaamheden van subsidiegeld dat bestemd was voor het bevorderen van de veiligheid in en om de school.

De Inspectie van het Onderwijs werkt op dit moment aan een rapport over de veiligheidssituatie op het Mundus College. Zowel gemeente als schoolbestuur verwacht dat de inspectie hun zienswijze daarin zal onderschrijven.

Lees verder in NRC Weekend: De slag om het Mundus College