Politiek

Ook top van VWS reisde op kosten van bedrijfsleven

Foto Mas d'Artigny

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben jarenlang kosten van hun buitenlandse reizen door het bedrijfsleven laten betalen. Dat mochten zij doen in de gevallen dat zij werden uitgenodigd om een inleiding te houden.

Zo verbleef de hoogste ambtenaar van het ministerie, secretaris-generaal Leon van Halder, dagenlang op kosten van automatiseringsbedrijf Unisys in het hotel Mas d’Artigny aan de Côte d’Azur. Het ministerie betaalde alleen de vliegreis.

Vorige week kwam de top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onder vuur te liggen vanwege de buitenlandse reizen die werden betaald door bedrijven waarop de NZa toezicht houdt of die zij opdrachten verstrekt. De raad van bestuur van de NZa trad af vanwege de “discussie” die ontstond over de reizen.

“Als wij deelnemen aan een reis, betalen we zelf”

Minister Schippers (Zorg, VVD) zei hierop vorige week in de Tweede Kamer:

“Ik ben verantwoordelijk voor de regels die bij VWS [het ministerie van Volksgezondheid, red.] gelden. Bij VWS geldt de regel: als wij deelnemen aan een reis, betalen we zelf.”

Eerder noemde de minister het een ‘gouden regel’ om zelf de rekeningen te betalen “want dan zouden wij afhankelijk worden; dat moeten wij niet doen.”

De woordvoerder van de minister zegt nu hierover:

“Tot het najaar van 2012 was in het algemeen de lijn dat in zulke gevallen – dus wanneer een VWS’er was uitgenodigd om een inleiding te houden – de deelname- en verblijfskosten voor rekening van de uitnodigende partij konden zijn. Met ingang van het parlementaire jaar in september 2012 hanteert VWS de lijn dat ook in zulke gevallen VWS de deelname- en verblijfskosten voor eigen rekening neemt.”

Eerder dit jaar zei de minister dat het ministerie “sinds 2010” zelf de kosten voor bijeenkomsten met het bedrijfsleven draagt. Het departement voelde zich er volgens de minister “niet prettig” bij dat de industrie de kosten van bijeenkomsten betaalde.

“Als de farmaceutische industrie namelijk die organisatiekosten op zich neemt, dan zijn wij kwetsbaar.”

Voormalig bestuurder betaalt reis terug

Voormalig NZa-bestuurder Cathy van Beek, nu lid van de raad van bestuur van Radboudumc, heeft besloten om de kosten van haar echtgenoot voor een reis naar Athene terug te betalen, zo laat zij deze krant weten.

Van Beek maakte met haar partner in september 2009 een vierdaagse reis naar Athene. Congresorganisatie Seneca betaalde de onkosten van Van Beek en haar partner.

Van Beek:

“Teneinde iedere schijn op voorhand te weerleggen heb ik de reis- en verblijfkosten van mijn partner opgevraagd, om deze onmiddellijk alsnog te betalen aan Seneca”

Ook Frank De Grave, ex-NZa-voorzitter, liet de reis- en verblijfkosten van hem en zijn partner naar Athene en Berlijn betalen door PGGM. De pensioenuitvoerder noemt dat “een tegenprestatie” voor zijn werk als voorzitter van die congressen.