Koning neemt vandaag defilé af op tiende Veteranendag

Een parachutist landde gisteren in het water van de Hofvijver, in de aanloop naar de nationale Veteranendag.
Een parachutist landde gisteren in het water van de Hofvijver, in de aanloop naar de nationale Veteranendag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Koning Willem-Alexander neemt vandaag het traditionele defilé af in Den Haag voor de tiende Veteranendag. In zo’n tweehonderd gemeenten worden lokale activiteiten georganiseerd voor plaatselijke veteranen. Het startschot werd gistermiddag gegeven toen vier parachutisten in de Hofvijver landden.

Op Veteranendag worden ongeveer 130 duizend (oud-)militairen bedankt voor hun inzet in dienst van Nederland. Niet alleen veteranen van oorlogsmissies worden geëerd, maar ook veteranen die in andere functies in dienst zijn geweest bij Defensie. Dertigduizend veteranen zijn op dit moment nog militair actief. De oudste veteranen vochten in de Tweede Wereldoorlog.

De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar minister-president Mark Rutte (VVD) honderden veteranen toespreekt in het bijzijn van koning Willem-Alexander en Ridders van de Militaire Willemsorde. Daarna wordt op het Binnenhof aan tachtig militairen de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt.

Defilé om 13.00 uur

Het defilé begint even na 13.00 uur. Bijna vierduizend veteranen en militairen marcheren door het centrum van Den Haag, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen. Op de Kneuterdijk neemt de koning het defilé af.

Speciaal voor de tiende editie van de Veteranendag wordt een boek gepresenteerd met de tien mooiste verhalen van veteranen. Het boek wordt door oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan de koning overhandigd. Rond het Malieveld vinden activiteiten plaats die verband houden met het defilé.

Van de Stichting Motorrijders Veteranendag rijdt slechts één motor mee. De actie is een protest tegen de beslissing van de gemeente Den Haag om motorrijders van de Veterans MC niet te begeleiden als deze hun ‘colours’ zouden dragen. Veterans MC staat op een lijst van outlaw motorgangs, waar ook de Hells Angels en Satudarah op staan. De gemeente vindt dat leden van dergelijke clubs niet kunnen worden begeleid nu de overheid bezig is de misstanden binnen deze clubs aan te pakken.

Debat over Morgenstervlag

Ook was er voorafgaand aan de Veteranendag debat over de Morgenstervlag, die soldaten in de jaren zestig voerden in hun strijd voor de Papoea’s in Nieuw-Guinea. Het dragen van de vlag tijdens het defilé is dit jaar verboden, omdat de vlag in Indonesië symbool zou staan voor de strijd tegen de Indonesische overheersing.

De Veteranendag wordt de laatste zaterdag van juni gehouden. Die dag ligt het dichtst in de buurt van de 29e juni, de verjaardag van prins Bernhard, een voorbeeld voor veel veteranen. Vorig jaar trok Veteranendag zo’n 85 duizend bezoekers. (Novum)