Toets

HET IS INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG! (ok, je hoeft niet zo te schreeuwen hoor)

Foto Flickr, Martin Fisch

Hoera, feest voor de Capslock! Vandaag is het Internationale Capslockdag - één van de twee dagen die er is om de hoofdlettertoets op het toetsenbord te vieren. De Capslockdag op 22 oktober is de meest bekende, en meest officiële. Begin dit decennium initieerde Derek Arnold de dag, als parodie op mensen die Capslock iets té enthousiast gebruiken. Dat beviel zo goed, dat er nu een tweede dag is, vandaag dus.

EEN KLEINE GESCHIEDENIS VAN DE CAPSLOCK

Capslock staat voor ‘Capitals Lock’, en dat betekent kapitalen vergrendelen. In hoofdletters typen, dus. Al op (sommige) typemachines bestond die mogelijkheid, al heette het toen nog Shift Lock. Bij de introductie van moderne computers, midden jaren zeventig, verscheen de Capslocktoets voor het eerst. Het toetsenbord dat IBM begin jaren tachtig ontwikkelde, betekende de definitieve doorbraak voor het kunnen typen in hoofdletters. Sinds die tijd staat de Capslock op bijna elk toetsenbord links.

ONLINE STAAT CAPSLOCK GELIJK AAN SCHREEUWEN

Niet dat de toets tegenwoordig nog vaak gebruikt wordt. Ten minste, niet door mensen die aardig of normaal willen overkomen. Want online is in Capslock typen het equivalent van schreeuwen. Begin jaren tachtig moesten internetgebruikers dat nog uitleggen:

if it’s in caps i’m trying to YELL!

Maar inmiddels kent iedereen de wat agressieve toon die aan het gebruik van de hoofdlettertoets kleeft. NEE, BEDANKT klinkt een stuk agressiever dan Nee, bedankt. Onofficiële etiquette is dan ook om Capslock gewoon helemaal niet te gebruiken in mails, tweets, of posts.

DAAROM SCHRIJFT DE AMERIKAANSE MARINE NIET MEER IN CAPSLOCK

Lang ging alle communicatie bij de Amerikaanse marine in kapitalen, een overblijfsel uit de tijd van telegrafen en telexen. Vorig jaar besloot de marine die stijl van communiceren af te schaffen. Te rude, alsof er zelfs in berichten de hele tijd een kapitein naar je stond te schreeuwen.

EN DAAROM MAG DEZE VADER ZIJN KINDEREN NIET MEER IN CAPS LOCK MAILEN

Een Israëlische vader kreeg van de rechter het verwijt “ongevoelig” te zijn tegenover zijn zoon en dochter. Hij probeerde via de rechtbank een omgangsregeling met zijn twee kinderen te regelen. Maar zijn berichten, vaak alleen maar geschreven in hoofdletters, waren wel erg onvriendelijk, aldus de rechter.

“There’s nothing worse than an email suggestive that the sender is shouting at you.”

EN DAAROM ZIJN ER MENSEN DIE DE TOETS VAN HET TOETSENBORD AF WILLEN

Vaak is geprobeerd een eind te maken aan overmatig Capslockgebruik, of zelfs de gehele toets. Capscop is een Twitterbot die zoekt naar tweets geschreven in Capslock, en dan een snauwerig antwoord terugstuurt. Internetfora staan vol berichten van mensen die de toets graag zien verdwijnen - niets is irritanter dan er na een alinea of twee tikken achterkomen dat je Capslock nog aanstond (zo zet je ‘m uit). En ook Capsoff ging de strijd met de hoofdletters aan.

O o k z o k a n j e e r g e n s n a d r u k o p l e g g e n

Wat dan, als je de etiquette wilt volgen, maar ook ergens nadruk op wilt leggen? Een subtielere manier om dat de doen, is door een spatie tussen elke letter te plaatsen. Heel lekker leest het niet, maar het komt tenminste wel a a r d i g e r over.