Economie

Economie groter door drugs en prostitutie, bankiers verdienen steeds meer, je hele broek een drumband

Foto ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Ten eerste, NRC Q brengt vandaag drie keer belangrijk nieuws:

  1. Naast de top van de Nederlandse Zorgauthoriteit blijken ook ambtenaren bij Volksgezondheid rondgereisd te hebben, op kosten van het bedrijfsleven.
  2. Hans de Boer, de opvolger van Bernard Wientjes, vindt dat VNO-NCW zich heeft laten “chanteren” door het kabinet.
  3. ING heeft een berispte voormalig accountant benoemd als lid van de Raad van Commissarissen van Nationale Nederlanden, de verzekeringsdivisie van ING die deze week naar de beurs gaat. De accountant, Hans Schoen, werd berispt voor zijn rol in de fraudezaak rondom het Philips-pensioenfonds.

2. De Nederlandse economie blijkt enkele tientallen miljarden euro’s groter te zijn dan we dachten. Dat komt omdat het bruto binnenlands product sinds woensdag anders wordt berekend. Inkomsten uit drugs en prostitutie tellen voortaan mee.

3. De tijd van beloningen voor bankpersoneel voorbij? Nee, hun inkomen neemt juist flink toe. Bankwerknemers zijn de op twee na best betaalden van Nederland, ondanks een maatschappelijke roep om versobering.

4. Staan we over een paar jaar met onze vakantiekoffer nog op Schiphol of moeten we naar Lelystad? Het kabinet en Schiphol zijn voor een nieuw vliegveld in de Flevopolder, de meeste vliegmaatschappijen niet. Deze week debatteerde de Tweede Kamer over het vliegveld. Vijf vragen over Lelystad Airport.

5. Naast Netflix, HBO Go en NLZiet is er alweer een nieuwe online videodienst op de Nederlandse markt gelanceerd: Videoland Unlimited, onderdeel van RTL. Daarmee lijkt het aanbod in Nederland zijn piek wel te bereiken. Reden voor verwarring bij de consument. Want wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de aanbieders?

6. DrumPants maakt ouderwets muziek maken overbodig. Met de gadget kun je ieder kledingstuk door middel van sensoren omtoveren in een drumstel, of zelfs een hele band.

7. Geen Glass, wel een horloge op de Google-conferentie. Google ontwikkelde een nieuwe versie van Android, speciaal voor smartwatches.

8. Geen sport zonder officiële partners. Die sponsoren kleding, sportattributen, drankjes. Én tijd. De Formule 1, de paardensport, het tennis: ze zijn door een horlogemerk geclaimd. Hublot sponsort deze keer het WK Voetbal. Maar waarom?

9. Het aantal treinreizigers op grote stations als Utrecht en Den Haag Centraal neemt toe, blijkt uit cijfers die NRC Q met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft verkregen. Aan al die reizigers verkoopt de NS veel meer dan treinkaartjes alleen.

10. Waterdicht, schokbestendig, gemakkelijk op een helm te monteren: de camera’s van GoPro zijn geliefd onder sporters om actiefilmpjes te maken, en het bedrijf groeide de laatste jaren explosief. Deze week ging het naar de beurs.

11. Vrouwen en robots moeten de Japanse economie redden, als het aan premier Abe ligt.

12. HET IS VANDAAG INTERNATIONALE CAPSLOCKDAG. IN HOOFDLETTERS SCHRIJVEN IS HET ONLINE EQUIVALENT VAN SCHREEUWEN, EN DUS BEST WEL ONGEPAST.