Laatste verdachte Kunsthalroof uitgeleverd aan Roemenië

Witte vlekken markeren de plek waar de gestolen schilderijen hingen. De foto is van 16 oktober 2012, de dag nadat 's nachts de schilderijen werden gestolen.
Witte vlekken markeren de plek waar de gestolen schilderijen hingen. De foto is van 16 oktober 2012, de dag nadat 's nachts de schilderijen werden gestolen. Foto ANP / Robin Utrecht

Een van de hoofdverdachten van de Kunsthalroof, Adrian P., is gisteren door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Roemenië. Dat hebben Roemeense media vanochtend gemeld. P. is de laatste belangrijke verdachte van de Kunsthalroof die nog niet is berecht.

P., die ervan wordt verdacht samen met Radu D. in oktober 2012 zeven schilderijen uit de Kunsthal te hebben gestolen, werd in december in Manchester aangehouden nadat een internationaal opsporingsbevel tegen hem was uitgevaardigd. Door zijn uitlevering kan hij nu in Roemenië worden berecht.

Andere verdachten vorig jaar al veroordeeld

D. werd vorig jaar al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden. Medeverdachte Eugen D. kreeg dezelfde straf. Hij zou de schilderijen naar Roemenië hebben vervoerd. Justitie had achttien jaar cel tegen de twee geëist en heeft hoger beroep ingesteld. Een derde man wacht nog op zijn veroordeling.

Het proces tegen P. en vier andere verdachten in de zaak loopt nog. De zeven schilderijen van onder anderen Picasso, Matisse en Gaugain hebben een gezamenlijke waarde van achttien miljoen euro. De werken werden nooit teruggevonden. De moeder van P. wordt ervan verdacht de werken eerst te hebben verstopt en daarna te hebben verbrand. Tegen haar loopt nog een rechtszaak.

Lees onze multimediale longread over de Kunsthalroof, ‘De kunst van het stelen’, terug.