Twee doden na Israëlisch bombardement op Gazastrook

Rouwende Palestijnen dragen het lichaam van strijder Osama al-Hosomi, een van de twee mannen die omkwamen tijdens de Israëlische luchtaanval van vandaag.
Rouwende Palestijnen dragen het lichaam van strijder Osama al-Hosomi, een van de twee mannen die omkwamen tijdens de Israëlische luchtaanval van vandaag. Foto Reuters / Mohammed Salem

Bij een Israëlisch bombardement op de Gazastrook zijn vandaag twee Palestijnen omgekomen. Dat meldt persbureau
AP op gezag van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. De slachtoffers waren strijders bij een groep die gelieerd is aan Hamas, de beweging die wordt beschuldigd van het ontvoeren van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever.

De rebellen van het Comité voor Volksverzet reden in een auto die tijdens de luchtaanval werd geraakt. Het Comité schiet vaak vanuit Gaza raketten af op Israëlisch grondgebied. Sinds het begin van de zoekactie van het Israëlische leger naar de tieners zijn dertig projectielen afgevuurd, waarvan er één binnen Gaza terechtkwam en een Palestijns meisje doodde. Israël reageerde met vergeldingsbombardementen.

Vermist na bijbelles

Premier Netanyahu van Israël heeft Hamas beschuldigd van de ontvoering van de drie jongeren. Ze verdwenen op 12 juni spoorloos na afloop van een bijbelles in een joodse nederzetting. Het Israëlische leger voerde zoekacties uit in de gehele Westelijke Jordaanoever. Zo’n 200 Palestijnen werden opgepakt. Gaza is hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Hamas heeft de ontvoering niet opgeëist.

Gisteren gaf Israël de namen vrij van twee verdachten die achter de ontvoering zouden zitten. Volgens de Israëlische veiligheidsdiensten zou het gaan om Hamas-leden Marwan Quasma (29) en Amar Abu Eisha (32).

De hoge vertegenwoordiger voor mensenrechten van de Verenigde Naties uitte vandaag bezorgdheid over de repressie en de doden die zijn gevallen sinds het begin van de Israëlische zoekacties.