Sterkhouder

Ziekenhuisbal, buffelstoot, tiki-taka, Geheimfavorit. Voetbal heeft zijn eigen taaltje. Waar komen al die begrippen vandaan? Elke dag schrijven we over een mooi voetbalwoord. Vandaag: de Vlaamse sterkhouder.

Het zou goed kunnen dat je dit woord al jaren in je vocabulaire hebt, om er een voetballer mee aan te duiden die voorkomt dat zijn team door de ondergrens zakt. Een dragende speler, zouden we ook kunnen zeggen. Een type Kevin Strootman dus - die we niet mee konden nemen naar Brazilië.

Toch is het uit Vlaanderen overgewaaide sterkhouder relatief nieuw in Nederland. NRC gebruikte het welgeteld één keer, begin april, in een interview met Van Gaal in de aanloop naar dit WK. Over, jawel, Strootman.

Twee weken later schreef de Volkskrant over de sterkhouder: “Het is wonderlijk hoe snel een woord uit het niets kan opduiken en zijn plek kan opeisen in het centrum van het voetbaldiscours, zonder dat de gebruikers ervan een spiertje vertrekken.”

Hoe kan dat? Daar had Elsevier in 2011, toen het blad de trend al opmerkte, een verklaring voor. Nederlandse media zouden het meer en meer zijn gaan schrijven omdat de dagbladen Het Parool, de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad sinds 2009 in handen zijn van de Belgische Persgroep. “Vooral op de website van het AD, waarvan de redactie zich bij voorkeur richt op sport en showbizz, duiken sindsdien regelmatig Vlaamse termen op. Met sterkhouder als meest in het oog springend en vaakst gebruikt leenwoord.”

Wat verder aan het gebruik opvalt, is dat de ene na de andere speler zo genoemd wordt. Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Van der Vaart, Kevin Strootman: allemaal sterkhouders als we de media mogen geloven. België heeft er ten minste twee: Vincent Kompany en Jan Vertonghen. En Chili, dat morgen tegen Brazilië speelt, mist dit WK sterkhouder Matias Fernández. Arturo Vidal kon wel mee - óók al een sterkhouder.

Kortom: een term die eigenlijk te pas en te onpas gebruikt wordt, maar ja, het is nieuw, en zoals bij veel nieuwe dingen hebben we in het begin wat moeite om maat te houden.

De animatie boven dit stukje is voor nrc.nl gemaakt door Funk-e - Explanimation.