Oud-politicus Alders nieuwe president-commissaris Prorail

Alders deze week in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over vliegveld Lelystad.
Alders deze week in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over vliegveld Lelystad. Foto ANP / Lex van Lieshout

Voormalig PvdA-politicus Hans Alders is benoemd tot president-commissaris van Prorail. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu vanmiddag gemeld. Alders volgt Michiel Boersma op, die de functie sinds februari 2010 vervulde.

Staatssecretaris Mansveld (PvdA) zegt in een persbericht dat “de grote bestuurlijke ervaring en het publieke profiel van Alders” van grote waarde kunnen zijn voor Prorail. Alders moet de komende jaren met de spooragenda aan de slag die Mansveld heeft opgesteld. Daarin staat dat Prorail zich meer moet gaan richten op de publieke belangen. “Het kabinet zal ProRail steviger aansturen op deze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zo staat in het persbericht.

Alders heeft eerder verschillende bestuurlijke functies bekleed, waaronder minister van Volkshuivesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (1989-1994) en Commisaris van de Koningin (1996-2007) in Groningen. Op dit moment is Alders onder meer voorzitter van Energie-Nederland en voorzitter van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).