Niemand stelde vragen over zijn seksuele gedrag

Saviles misbruik ging veel verder dan werd gedacht.

Het seksueel misbruik door wijlen Jimmy Savile reikt nog verder dan gedacht. De in 2011 op 84-jarige leeftijd overleden BBC-presentator blijkt in zeker 28 ziekenhuizen kinderen van vijf tot volwassenen van 75 jaar, patiënten en verpleegkundigen, en mogelijk zelfs overledenen, te hebben aangerand.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar Saville’s decennialange vrijwilligerswerk in verschillende ziekenhuizen. In september volgt een onderzoek naar het misbruik dat de entertainer pleegde terwijl hij bij de BBC werkte. In kleedkamers, en achter de schermen bij populaire programma’s als Jim’ll Fix It (1975-1994), waarin hij droomwensen liet uitkomen, en Top of the Pops (1964-2006), de show die hij 42 jaar presenteerde, zou het misbruik ook hebben plaatsgevonden.

De onderzoekers zeiden gisteren dat Savile zijn beroemdheid gebruikte om ongelimiteerd toegang te krijgen tot kwetsbare patiënten. De details over met name zijn acties in een ziekenhuis in Leeds en het psychiatrisch ziekenhuis Broadmoore zijn zeer expliciet. Soms ging het om schunnige opmerkingen, vaker om aanranding, en in een aantal gevallen om verkrachting. Zo randde hij een vijftienjarig jongetje aan dat wachtte op een röntgenfoto voor een gebroken arm, en kroop bij een minderjarig meisje in bed.

Necrofilie kan niet worden bewezen, maar zei onderzoeker Sue Procter: „Zijn interesse in de doden was in elk geval zeer zorgwekkend.” Savile zou hebben gepocht dat hij seks had met overledenen.

Pijnlijker is het antwoord op de vraag hoe Savile zo lang ongestoord zijn gang kon gaan. De weinige slachtoffers die durfden te klagen, kregen te horen dat ‘dat gewoon Jimmy was’. Pas een jaar na zijn overlijden, toen de Britse zender ITV een documentaire uitzond waarin vijf slachtoffers aan het woord kwamen, kwamen anderen naar voren. Vorig jaar concludeerde Scotland Yard al dat Savile tussen 1964 en 2007 meer dan tweehonderd kinderen misbruikte.

De onderzoekers zeggen dat er niet één schuldige is, maar dat er een collectief gebrek aan nieuwsgierigheid was naar wat Savile deed. Niemand stelde vragen, ook niet op het ministerie van Volksgezondheid waar geruchten over Saviles voorkeur voor jonge meisjes wel de ronde deden.

In het Lagerhuis bood minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt gisteren namens de regering excuses aan. De meeste ziekenhuizen vielen onder de NHS, de Engelse volksgezondheidsdienst. „Het hele land sloot Savile in die tijd in het hart als een ietwat excentrieke nationale knuffelbeer, die zeer begaan was met goede doelen. Dit rapport toont aan dat hij een zieke en maniakale ‘misbruiker’ was, die het vertrouwen van het publiek heeft misbruikt voor zijn eigen kwalijke doeleinden.”