Kleuren straks ook de grachten weer oranje?

Het Museumplein was afgeladen vol bij de drie wedstrijden, het oranje in de stad rukt op. Amsterdam bereidt zich al voor op een grachtentocht.

Oranjefans op het Museumplein, vrijdag 13 juni. Nederland won met 5-1 van Spanje. Komende zondag is de achtste finale tegen Mexico.
Oranjefans op het Museumplein, vrijdag 13 juni. Nederland won met 5-1 van Spanje. Komende zondag is de achtste finale tegen Mexico. foto ANP

We worden wereldkampioen. Als wij er al niet in geloven, gebeurt het sowieso niet. In Betondorp, waar het geboortehuis van Johan Cruijff staat, geloven ze er in ieder geval in – als we op de oranje vlaggetjes, banners en voordeurvlaggen af moeten gaan. Vooral in de Veeteeltstraat heeft de Oranjekoorts toegeslagen. De vlaggetjesdichtheid is daar zo hoog dat wie omhoog kijkt een welhaast oranje hemel ziet.

Ze hebben het professioneel aangepakt, in de Veeteeltstraat. Al ruim voor het WK begon, vroegen twee bewoners hun buren of ze geld of vlaggetjes wilden bijdragen aan de versiering van de straat. Een van de bewoners regelde vervolgens een grote ladder om de tientallen meters vlaggetjeslijn op te hangen. „Je hoeft niet mee te doen, maar bijna iedereen doet het”, zegt buurvrouw Marjan Vermolen (66). „Voor de gezelligheid.” Maar met de hele straat voetbal kijken doen ze dan weer net niet, vertelt ze. Daarvoor zijn de rijtjeshuizen te klein.

Ook burgemeester Eberhard van der Laan lijkt in een kampioenschap te geloven. Hoewel hij de goden natuurlijk niet wil verzoeken, zei Van der Laan tegen de lokale tv-zender AT5, zijn de voorbereidingen voor een eventuele huldiging in gang gezet. Zo’n feest trekt zoveel mensen dat de gemeente van tevoren moet nadenken over spreiding, veiligheid en politie-inzet.

De burgemeester wil een eventuele huldiging „graag” in Amsterdam hebben. Het is immers de hoofdstad en de vorige keer ging het ook goed. Vier jaar geleden werd het Nederlands elftal, na het behalen van de finale in Zuid-Afrika, namelijk ook gehuldigd in de stad. Toen organiseerde de gemeente een rondvaart door de grachten met alle Oranjespelers, omdat het Museumplein te klein was om alle verwachtte feestvierders op te vangen. Volgens de burgemeester is daarom de kans groot dat er deze zomer bij een huldiging opnieuw gekozen wordt voor een boottocht.

Tot die tijd wordt er op talloze plekken in de stad naar de wedstrijden gekeken. Thuis, op het werk, of in een van de vele kroegen waar eigenaren voor het eerst ook televisies en schermen op het terras mogen plaatsen. Dat de cafés ook na wedstrijden van Oranje een uur langer mogen openblijven, draagt ook bij aan de feestvreugde.

De populairste kijkplek in de stad is het Museumplein. Het plein, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Oranjeplein, was de afgelopen drie wedstrijden afgeladen met voetbalfans. Per wedstrijd kwamen zo’n twintigduizend mensen op het gratis voetbalevenement van Radio 538 af.

Op het Museumplein wordt komende zondag om 18.00 uur, wanneer Oranje de achtste finale tegen Mexico speelt, voor het laatst gekeken dit WK, omdat de kwartfinale en verdere wedstrijden zo laat worden gespeeld dat omwonenden te veel last zouden hebben van het lawaai. Andere kijkplekken die in de running zijn voor die wedstrijden, zijn het Olympisch Stadion in Zuid en het ArenaPark in Zuidoost.

Maar moeten Amsterdammers zich wel voorbereiden op een wereldkampioenschap? Op oranje grachten en volgepakte bruggen?

Voorafgaand aan het WK waren veel voetbalkenners sceptisch over de kwaliteiten van Oranje. Maar de meesten lijken na drie glansrijke wedstrijden, waarin ‘onze jongens’ wereldkampioen Spanje deklasseerden en absolute groepswinnaar werden, overtuigd, of in ieder geval gewend geraakt aan het idee dat we wereldkampioen kunnen worden. Dat kan ook bijna niet anders, na het zien van de weergaloze snoekduik van Robin van Persie, de dribbels van Memphis Depay of de keiharde kopbal van Leroy Fer. Daarom klinkt het steeds vaker: we worden kampioen. Als wij er al niet in geloven, gebeurt het sowieso niet.