EU en Oekraïne ondertekenen dan eindelijk associatieverdrag

Porosjenko (midden) vanochtend voorafgaand aan het tekenen van het associatieverdrag met Barroso (voorzitter Europese Commissie) en EU-president Van Rompuy.
Porosjenko (midden) vanochtend voorafgaand aan het tekenen van het associatieverdrag met Barroso (voorzitter Europese Commissie) en EU-president Van Rompuy. Foto Reuters

Het had eind vorig jaar al moeten gebeuren, maar op de EU-top in Brussel hebben de Europese Unie en Oekraïne vanochtend dan eindelijk een associatieverdrag getekend. De nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, sprak voor ondertekening van het verdrag van een “historische dag” voor zijn land.

Oud-president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj besloot in november vorig jaar op het laatste moment om het associatieverdrag met de EU niet te tekenen. Die beslissing, onder grote Russische druk genomen, luidde in Oekraïne een periode in van protest, onrust, bloedig geweld en politieke omwenteling. Nu er in Kiev na de verkiezingen van vorige maand weer een pro-westerse president aan het roer staat, kon het akkoord vanochtend alsnog worden getekend.

Porosjenko zei dat het akkoord “absoluut een nieuw perspectief voor mijn land” opent. Hij noemde de dag van vandaag “de belangrijkste dag sinds onze onafhankelijkheid”. Porosjenko beloofde dat Oekraïne het akkoord, dat hij een “demonstratie van EU-solidariteit” noemde, zal aangrijpen om te moderniseren.

Verdrag bevordert politieke en economische samenwerking

Met het associatieverdrag haalt de EU en politieke en economische banden met Oekraïne aan. In de politieke hoofdstukken van het verdrag worden gemeenschappelijke waarden geformuleerd (rechtsstaat, democratie, mensenrechten). Ook wordt geregeld dat de EU en Oekraïne regelmatig vergaderen. Het economische gedeelte gaat vooral over handel. De partijen verplichten zich ertoe om tarieven en quota af te bouwen.

Dat het associatieverdrag juist nu getekend wordt, komt doordat Rusland nog altijd onrust in het oosten van Oekraïne zaait en werkt aan een eigen douane-unie met de voormalige Sovjetrepublieken Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië. Daarom besloten de EU-landen vanochtend ook al verdragen met Moldavië en Georgië te ondertekenen, een stap die eigenlijk voor november stond gepland. Zo voorkomt de EU dat die landen onder druk komen te staan van Moskou.

Rusland: akkoord heeft ernstige gevolgen voor Oekraïne

De Russische regering zei vanochtend in een reactie op het tekenen van het akkoord dat dit “ernstige consequenties” zal hebben voor Oekraïne. Onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin liet in het midden wat die gevolgen precies zullen zijn. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat Moskou maatregelen zal nemen als de Russische economie last ondervindt van de EU-verdragen met de voormalige Sovjetrepublieken.