Boy Edgarprijs voor ‘nederige’ en ‘meesterlijke’ pianist Jeroen van Vliet

Boy Edgar, dirigent, arts, pianist en naamgever van de jazzprijs. Foto Bert Verhoeff / Hollandse Hoogte

De Buma Boy Edgarprijs 2014 is gewonnen door pianist en componist Jeroen van Vliet (49). Hij nam vandaag de prestigieuze Nederlandse jazzprijs in ontvangst tijdens de Jazzdag in Rotterdam. De prijs bestaat uit een cheque van 12.500 euro, een plastiek van Jan Wolkers en de mogelijkheid om in december zijn eigen avond in het BIMhuis samen te stellen.

De laureaat is volgens de jury ‘een meesterlijk pianist’ en ‘behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek’. Uit het juryrapport: “Als muzikant en persoon is Van Vliet nederig. Zijn verschijning en zijn noten schreeuwen niet om aandacht. (…) Sluipend maken zijn verhalen zich van je meester.”

“Dat zit nou eenmaal in me”, reageert Van Vliet in een interview met NRC.

“Ik gebruik mijn ellebogen niet in mijn carrière. Voor een deel is het onhandigheid, ik ben slecht in mezelf verkopen. Maar als muzikant vind ik het een ongepaste houding. Op het podium sta ik er gewoon, daar moet je niet bescheiden zijn.”

Van Vliet heeft twee solo-platen op zijn naam staan, maar is ook zeer actief als componist en bandleider van bands als Estafest en OGU en als side-man, bijvoorbeeld in Gatecrash van Eric Vloeimans.

Geschreven door Leendert van der Valk