Adviseur Poetin: ‘Nazi Porosjenko is onwettig president’

Rusland dreigt Kiev met zware economische sancties. Porosjenko roept Poetin op niet zo emotioneel te blijven.

De gekozen president Petro Porosjenko van Oekraïne is volgens een adviseur van Vladimir Poetin een „nazi”. In het Kremlin wordt de regering in Kiev ook nog steeds niet als legitiem gezien.

Vlak voor de ondertekening in Brussel van het EU-associatieverdrag zei Poetins adviseur Sergej Glazjev tegen de BBC dat Rusland de Oekraïense president nog steeds niet „officieel” erkent als staatshoofd.

De verkiezingen zijn „illegitiem” omdat een kwart van de kiezers in Oekraïne vijf weken geleden niet is opgekomen. Porosjenko won die verkiezingen met bijna 55 procent van de stemmen. Volgens Glazjev is de huidige regering van president Porosjenko en premier Jatsenjoek niettemin aan de macht gekomen via een „nazicoup” in Kiev.

Porosjenko en Jatsenjoek zelf zijn daarom ook „nazi’s, natuurlijk”, aldus Glazjev, die vorig jaar een grote rol heeft gespeeld in de Russische pressiepolitiek om Oekraïne van een akkoord met de EU te weerhouden.

In het BBC-interview voorspelt de vertrouweling van Poetin dat de EU spijt krijgt van het verdrag zodra ze door krijgt dat Oekraïne een „nazistische Frankenstein is die op de deur van Europa klopt”.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov heeft intussen de harde lijn van het Kremlin jegens de associatieverdragen met Oekraïne, Georgië en Moldavië verder opgevoerd. Rusland zal „maatregelen nemen als de EU-akkoorden negatief effect hebben voor de Russische markt”, aldus Peskov vandaag. De Russische onderminister Grigori Karasin van Buitenlandse Zaken stelde de Oekraïense regering „ingrijpende consequenties” in het vooruitzicht.

In een vraaggesprek met CNN heeft Porosjenko, die het verdrag met de EU vandaag in Brussel heeft getekend, Poetin opgeroepen „pragmatisch” te worden en minder „emotioneel” te reageren. Volgens Porosjenko is Poetin eigenlijk niet geïnteresseerd in de Donbass en is een vreedzame oplossing mogelijk.