Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

WK zit erop voor Suárez, FIFA geeft spits stadionverbod van 4 maanden

Negen interlands geschorst, geldboeten en vier maanden niet welkom in welk stadion dan ook. ook niet voor clubvoetbal. De FIFA heeft Luis Suárez vanmiddag een fikse schorsing gegeven voor het bijten van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini in de wedstrijd Italië – Uruguay.

Luis Suárez acteert bezorgdheid om zijn gebit nadat de Uruguayaanse spits enkele seconden eerder zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini zette.
Luis Suárez acteert bezorgdheid om zijn gebit nadat de Uruguayaanse spits enkele seconden eerder zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini zette. Reuters / Tony Gentile

Negen interlands geschorst, een geldboete en vier maanden niet welkom in voetbalstadions. Ook niet voor clubvoetbal. De FIFA heeft Luis Suárez vanmiddag een fikse schorsing gegeven voor het bijten van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini in de wedstrijd Italië - Uruguay. Het incident ontging de scheidsrechter, maar de camerabeelden trokken wereldwijd de aandacht. Suárez moet een boete van ruim 80.000 euro betalen, aldus de FIFA.

“Dit soort gedrag kan niet worden getolereerd op welk voetbalveld dan ook, en zeker niet op een WK dat wordt bekeken door miljoenen. (…) De tuchtcommissie laat de schorsing per direct ingaan.”

De FIFA liet tijdens een persconferentie waarop de straf werd uitgesproken weten dat dit de zwaarste straf is die een speler ooit heeft opgelegd gekregen door de Wereldvoetbalbond. De Uruguayaanse bond gaat in beroep. De speler zou tijdens zijn schorsing wel een transfer kunnen maken.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle En in beroep gaan heeft geen opschortende werking voor de schorsing van Suarez, alleen voor de boete

Derde keer

Het was de derde keer dat de aanvaller van Liverpool op die manier in de fout ging. Eerder beet hij al in de schouder van PSV’er Otman Bakkal en zette hij zijn tanden in Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic.

In Nederland werd hij na het incident met Bakkal in 2010 voor zeven duels geschorst. Scheidsrechter bij die wedstrijd tussen Ajax en PSV was Björn Kuipers die nu ook op het WK actief is. Het voorval met Ivanovic kostte de Uruguayaan liefst tien competitiewedstrijden schorsing.

Twitter avatar sportzeloot Michel Abbink Suarez is sinds seizoen 2010/2011 liefst 34 officiële duels én 4 maanden geschorst wegens wangedrag (bijten/racisme).
Twitter avatar jamesboz23 James Suarez has now been banned for 34 games since 2010 without receiving a single red card. #URU@tancredipalmeri

President Uruguay: geweldige voetballer

Suárez kwam na het bijtincident international onder vuur te liggen en was het middelpunt van spot in de sociale media. Steun kreeg hij uit zijn vaderland. President José Mujica van Uruguay nam het voor de spits op.

“We hebben hem niet uitgekozen om een filosoof of monteur te zijn, of om zijn goede manieren; hij is een geweldige voetballer. Ik heb hem niemand zien bijten. Maar ze mogen elkaar wel schoppen”.

Het is niet de eerste keer dat een voetballer tijdens het WK wordt geschorst op basis van camerabeelden. In 2006 werd de Duitser Torsten Frings voor één duel geschorst nadat hij een klap had uitgedeeld aan de Argentijn Julio Ricardo Cruz.

Lees ook de longread over Luis Suárez: op zoek naar een verklaring voor het gedrag van de gehate doch briljante voetballer.