Media

Sonos: hard, echt hard of waanzinnig hard?

Wat: Sonos Play:1

Prijs: 199 euro. De bijbehorende app (Android/iOS) is gratis.

Alternatieven: Apple Airplay, Spotify Connect, Denon Heos, Bose SoundTouch

Beoordeling:  * * *

De tijd van kabels is voorbij. Tien jaar geleden, de laatste keer dat ik verhuisde, werd in de woonkamer een grote surroundversterker met vijf forse speakers geparkeerd. Dat is hifi van de oude stempel. In het moderne thuistheater gaat alles draadloos, inclusief een wireless HDMI-verbinding voor de televisie.

Sonos is een van de bekende merken die draadloze speakers maakt. De luidsprekers worden door het hele huis gesynchroniseerd (‘multiroom’) en je kunt per ruimte aangeven welke muziek er afgespeeld wordt. Koppel je computer aan, je netwerkschijf, je Spotify- of Google Play-abonnement en vanaf de smartphone of tablet heb je miljoenen liedjes in je hele huis.

Prijzig

Prachtig. Er is één nadeel: Sonos is prijzig. Voor zo’n soundbar onder de tv betaal je 700 euro en de adviesprijzen zijn wel erg dwingend. De goedkoopste Sonos Play:1 kost 199 euro en geeft alleen mono-geluid. Een stereopaar (2 x Play:1 dus) doet je muziekcollectie meer recht.

De Play:1 is voor zijn grootte krachtig genoeg om de huiskamer te vullen. Power, daar gaat het om in Sonosland, waar je speakers selecteert aan de hand van de volgende vraag: hoe hard wil je de muziek zetten? (Hard/Echt Hard/ Waanzinnig Hard).

Universele zoekopdracht

Een audiofiel zal er zijn neus voor ophalen, maar streaming audio is niet voor kniesoren. Het gaat om gebruiksgemak, acceptabele geluidskwaliteit en niet meer struikelen over snoeren.

De mobiele Sonos-app is ingrijpend verbeterd; je kunt nu met één universele zoekopdracht je hele muziekvoorraad, inclusief alle streaming-abonnementen, doorzoeken. Zo kan Sonos blijven opboksen tegen concurrenten als Spotify Connect en Apple’s draadloze Airplay-techniek. Om maar niet te spreken van audiomerken (Denon, Bose) die zich ook op draadloze multi-roomaudio storten.

Bètafoutje

Sonos werkt dankzij een update eindelijk op een gewoon wifinetwerk. Je hebt niet perse een ‘bridge’ nodig om de speakers aan te sturen; dat scheelt 50 euro als je je huis wilt versonossen.

Helaas werkt de betaversie van de software niet helemaal foutloos. Tijdens de installatie worden de Play:1 speakers wel herkend, maar muziek afspelen: ho maar. Bètafoutje, ongetwijfeld. Maar voor je het weet zit je te wroeten in de firewall van de router, op zoek naar oneffenheden in het netwerk. Dan verlang je weer terug naar die simpele kabel.