Schaatsers willen monopolie van ISU doorbreken via Europese Commissie

Voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt stappen naar de Europese Commissie om het wedstrijdmonopolie van de internationale schaatsunie (ISU) te doorbreken. Beide schaatsers willen meedoen aan de lucratieve Icederby, een nieuw, jaarlijks evenement in Dubai. Maar de ISU heeft aangekondigd schaatsers die meedoen levenslang te schorsen. De schaatsunie ontneemt de rijders daarmee de kans om geld te verdienen, stellen beide schaatsers vandaag in de Volkskrant. Volgens hen is het verbod op deelname aan de wedstrijden in Dubai de doodsteek voor elk nieuw schaatsinitiatief. De Icederby is een Koreaans idee, waarbij vier schaatsers tegelijk tegen elkaar rijden op een baan van 220 meter. Voor de rijders ligt een prijzengeld klaar van bijna anderhalf miljoen euro. (NRC)