Portret van de meest gehate voetballer ter wereld

“He will do something insane at this summer’s World Cup — mark it down.” Dat schreef een Canadese krant in december over Suárez. Eergisteren beet hij een tegenstander – voor de derde keer in zijn carrière. Daarmee is een portret dat ESPN vorige maand over hem maakte relevanter dan ooit. Wat voor iemand is dit?

Luis Suárez tijdens de wedstrijd tegen Engeland, die gewonnen werd dankzij zijn twee goals.
Luis Suárez tijdens de wedstrijd tegen Engeland, die gewonnen werd dankzij zijn twee goals. Foto EPA / Diego Azubel

“He will do something insane at this summer’s World Cup -- mark it down.” Dat schreef een Canadese krant in december over Suárez. Eergisteren beet hij een tegenstander - voor de derde keer in zijn carrière. Daarmee is een portret dat ESPN vorige maand over hem maakte relevanter dan ooit. Wat voor iemand is dit?

De drie bijt-incidenten:

Wright Thompson reisde af naar Montevideo op zoek naar één man: een scheidsrechter die eens aangevallen zou zijn door een 15-jarige Suárez, nadat die een rode kaart had gekregen in een beslissende wedstrijd van zijn club Nacional. Als we die man spreken, dacht Thompson, hebben we een beter idee van hoe gek de Uruguay- en Liverpool-spits precies is.

Er kwam een nog veel vreemder verhaal uit naar voren, over de Uruguayaanse maffia en een groep mensen die zijn vermeende agressieve daad van toen uit de boeken wilden hebben.

Maar dat is niet wat Suárez gevormd heeft. Hij is uiteindelijk geworden wie hij is - een geniale gek - omdat hij dat arme straatleven van Montevideo ontsnapt is, schrijft Thompson. Hij transformeerde van een luie nietsnut in een toegewijde profvoetballer om een meisje te veroveren (dat lukte: het is nu z’n vrouw en ze hebben twee kinderen) en is doodsbang terug te vallen in z’n oude leven. Als het moet, bijt hij zich daarom vast in wat hij heeft.

“So his young lovesick mind concocted a completely irrational plan, typical of the teenage boy species: He would dedicate himself to soccer, working hard and endlessly, and he’d get good enough to earn a position on a European team, and the team would fly him across the ocean to his Sofia. Nuts, right?”

Lees het hele verhaal van Wright Thompson bij ESPN (2.788 woorden, 13 minuten leestijd). Thompson schreef eerder dit portret van Lionel Messi.