Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken schrapt de dwangsom uit de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Om misbruik van die wet tegen te gaan, hoeven overheden die te laat reageren op dit soort verzoeken geen dwangsom meer te betalen, meldt Nu.nl.
Vandaag stuurt de minister een brief naar de Tweede Kamer hierover, in het najaar komt hij met een voorstel voor een wetswijziging. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep de minister vorig jaar op om actie te ondernemen omdat “oneigenlijk gebruik” van de wet fors zou zijn toegenomen.
De WOB regelt dat overheden binnen zes weken op een verzoek moeten reageren. Anders kan de indiener van het verzoek een dwangsom eisen, oplopend tot 1.260 euro. Volgens gemeenten proberen misbruikers ambtenaren op het verkeerde been te zetten, bijvoorbeeld door WOB-verzoeken te verhullen in offertes en sollicitatiebrieven.
Verzoeken worden ook regelmatig naar tientallen gemeenten tegelijk verstuurd of ‘s nachts per fax. Er zijn zelfs bedrijfjes die gespecialiseerd in het innen van de dwangsommen. Gemeenten zouden om hoge boetes te voorkomen daarom zelfs verzoeken afkopen.
Plasterk: overheden zullen nog steeds snel reageren
Tegen Nu.nl zegt Plasterk dat niet bang is dat het schrappen van de dwangsom de prikkel wegneemt bij overheden om WOB-verzoeken tijdig te behandelen.
“Beslissingen van de overheid om een WOB-verzoek te weigeren kunnen altijd worden aangevochten bij de rechter. En overheden hebben er een belang bij om snel te reageren, want anders zal de rechter geneigd zijn het WOB-verzoek alsnog te honoreren.”