Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Opbrengst accijnsverhoging flink lager, Kamersteun blijft

Doorn in het oog van de pomphouders in grensregio's: tanken in Duitsland en België is stukken goedkoper.
Doorn in het oog van de pomphouders in grensregio's: tanken in Duitsland en België is stukken goedkoper. ANP / Marcel van Hoorn

Het kabinet krijgt dit jaar tweehonderd miljoen euro minder binnen aan brandstofaccijns dan voorzien. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer vindt niet dat de verhoging van de accijns op diesel en lpg moet worden teruggedraaid.

De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de aanpak van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD), evenals de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het terugdraaien van de accijnsverhoging een schijnoplossing.

“Het is een illusie om te denken dat als je die paar cent er weer afhaalt, alle problemen in de grensregio’s zijn opgelost.”

De PvdA wil, net als de VVD, dat er maatregelen moeten komen die de economie in de grensregio’s in het algemeen stimuleren. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bewijzen de tegenvallende inkomsten echter dat de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg de schatkist per saldo geen geld oplevert:

“Deze maatregel levert niets op, behalve veel ellende in de grensstreek.”

Geen snars

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stuurde informatie over de accijnsverhoging naar de Tweede Kamer. Hierop begon in de loop van de ochtend een debat. Volgens Wiebes heeft de tegenvaller ‘geen snars’ te maken met de accijnsverhoging die op 1 januari is ingegaan. De verwachte opbrengst is naar beneden bijgesteld omdat er minder accijns op benzine binnenkomt. Die accijns is niet verhoogd.

Wiebes wijst op andere cijfers: in de eerste vier maanden van dit jaar is 73 miljoen euro meer aan dieselaccijnzen opgehaald dan in dezelfde periode van vorig jaar. Daaruit moet volgens Wiebes worden geconcludeerd dat de verhoging van de brandstofaccijns wel degelijk geld oplevert.

‘Grote nachtmerrie’

Wiebes herhaalde dat hij niet voelt voor compensatie van de pomphouders in de grensregio, die naar eigen zeggen ernstig gedupeerd zijn als gevolg van de accijnsverhoging. Een compensatieregeling wordt een ‘grote nachtmerrie’ vanwege de grote hoeveelheid administratie die vereist is om aan Europese regels te voldoen.

Wiebes zinspeelde er wel op dat het kabinet van de zomer maatregelen aankondigt om de economie te stimuleren in gebieden waar sprake is van bevolkingskrimp, waartoe ook de grensregio’s behoren. (Novum)