Obama wil 500 miljoen uittrekken voor training Syrische rebellen

President Barack Obama tijdens een bezoek aan Minnehaha Park in Minneapolis.
President Barack Obama tijdens een bezoek aan Minnehaha Park in Minneapolis. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Amerikaanse president Barack Obama vraagt het Congres om 500 miljoen dollar uit te trekken voor het trainen en bewapenen van gematigde Syrische oppositieleden. Hij wil de rebellen steunen in de strijd tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

In dit voorstel wordt daarnaast een miljard dollar uitgetrokken voor steun aan buurlanden van Syrië. Met dit geld zouden zij vluchtelingen op kunnen vangen en kunnen strijden tegen terroristen. Als het Congres dit plan goedkeurt vormt het een aanvulling op een geheime trainingsmissie die wordt geleid door Amerikaanse veiligheidsdiensten, zo schrijft persbureau AP vanavond.

Rebellen die in aanmerking zouden komen voor de training en bewapening zouden eerst worden gescreend, zo staat in een verklaring van het Witte Huis. Dit om te voorkomen dat de wapens in handen kunnen vallen van Amerikaanse vijanden.

‘Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met Irak’

Met deze miljoenen wil Obama de tegenstanders van Assad steunen in hun strijd voor vrijheid, zo meldt het Witte Huis. Daarnaast heeft dit voorstel waarschijnlijk alles met Irak te maken, zo legt onze correspondent Guus Valk uit:

“Dit is voor Obama een manier om iets te doen tegen de beschuldigingen dat hij laks is als het gaat om de huidige situatie in Irak. Bagdad heeft de VS diverse malen verzocht om troepen te sturen om zo te kunnen strijden tegen de islamitische terreurgroep ISIS, maar hier heeft Obama nooit gehoor aan gegeven. In Syrië heeft de president meer opties dan in Irak, omdat in Syrië de mogelijkheid bestaat om gematigde rebellen te steunen, in tegenstelling tot in Irak. Obama kan zo laten zien dat hij wel degelijk optreedt in het Midden-Oosten.”

De sunnitische beweging ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) is sinds vorige week bezig aan een opmars richting Bagdad. Andere steden in Irak zijn al in handen gevallen van de organisatie. Duizenden Irakezen, voornamelijk shi’ieten, hebben inmiddels gehoor gegeven aan een oproep om zich te melden als vrijwilliger in het Iraakse leger. Iran zou gisteren bijna tweeduizend militairen gestuurd hebben naar Irak om te helpen bij de strijd.

Republikeinen willen meer militairen in Syrië

Vanuit de Republikeinen wordt al langere tijd gelobbyd voor meer militaire assistentie in het Midden-Oosten. Diverse politici hebben Obama ervan beschuldigd zich passief en besluiteloos op te stellen, waardoor Assad de ruimte zou krijgen zijn gewelddadige strijd voort te zetten. Het Congres stemt mogelijk nog voor het reces in augustus met het voorstel in.