Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Negen kinderboeken onderscheiden met Zilveren Griffels

De Griffeljury heeft vanmiddag negen kinderboeken met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van 2013, bekroond. Jef Aerts won twee Griffels. De Griffels werden toegekend in vijf categorieën. In de categorie boeken voor kinderen tot zes jaar werden twee Griffels uitgereikt, aan Bette Westera (Held op sokken) en aan  Jean Reidy voor

Jan Paul Schutten

De Griffeljury heeft vanmiddag negen kinderboeken met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van 2013, bekroond. Jef Aerts won twee Griffels.

De Griffels werden toegekend in vijf categorieën.

In de categorie boeken voor kinderen tot zes jaar werden twee Griffels uitgereikt, aan Bette Westera (Held op sokken) en aan  Jean Reidy voor haar boek Wij samen op stap. De jury over die laatste titel:

“Zowel binnen de weinige woorden als in de rijke beelden wordt veel verteld.”

In de categorie boeken vanaf zes jaar gingen de Griffels naar Stian Hole (Garmanns straat) en naar Jef Aerts (Groter dan een droom).

In de categorie kinderboeken vanaf negen jaar werden Griffels uitgereikt aan Emiel de Wild (Broergeheim) en aan, opnieuw,  Jef Aerts (Vissen smelten niet).

Over die categorie zei de jury:

“In tegenstelling tot de categorie tot 6 jaar was in de categorie vanaf 9 jaar het aanbod overweldigend, ook in kwalitatief opzicht, met opvallend veel ‘verhalenvertellers’. Dat gegeven heeft er voor gezorgd dat een aantal prachtige boeken buiten de boot viel. Grootouders en kleinkinderen heeft de jury in nogal wat boeken van het afgelopen jaar zien rondlopen.”

Jan Paul Schutten won de enige Griffel in de categorie informatief voor zijn boek Het raadsel van alles wat leeft.

Schuttens Het raadsel van alles wat leeft kwam een paar maanden geleden nog aan bod in De wereld draait door:

De jury zei over Schuttens boek:

“Vele raadsels worden door Jan Paul Schutten opgelost. Met ten minste één prangende vraag blijf je als lezer van het boek echter zitten: Wat is toch het geheim van deze schrijver die een ingewikkelde theorie een gelukkig huwelijk laat aangaan met een lichtvoetig, transparant verhaal? Het antwoord zal wel in Schuttens genen te vinden zijn.”

Eerder won Het raadsel van alles wat leeft al de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur en de Gouden Tulp, een boekverkopersprijs voor het beste non-fictieboek.

Ik zoek een woord van Hans en Monique Hagen en Kleine stemmen van Gil vander Heyden wonnen Griffels in de categorie poëzie.

Er werden tevens twee Zilveren Penselen uitgereikt, de prijs voor de mooist-geïllustreerde kinderboeken. Ze gingen naar Annemarie van Haeringen voor Coco of het kleine zwarte jurkje en naar Floor Rieder voor Het raadsel van alles wat leeft van de eerder genoemde Schutten. Eén van deze twee maakt kans op het Gouden Penseel, voor het best geïllustreerde boek door een Nederlandse illustrator.