Memphis in Moordrecht. Madness

Iedereen in Moordrecht is trots op het succes van Memphis Depay in Oranje. In de supermarkt, bij de bakker en op het trapveldje gaat het over hem.Kon zijn opa dit maar meemaken, zegt de oma van Depay.

Foto Boudewijn Bollmann
Foto Boudewijn Bollmann

„Meneer, het is hier een gekkenhuis.” Aan de andere kant van de lijn klinkt de stem van Jans Schensema (75), de oma van voetballer Memphis Depay.

Van Hart van Nederland tot Omroep West, van Omroep Brabant tot het Algemeen Dagblad – allemaal waren ze deze week in Moordrecht, een dorpje van achtduizend inwoners vlak bij Gouda. En waarom? Depay is hot. De voetballer van PSV maakte op het WK de winnende treffer tegen Australië en wist ook tegen Chili te scoren.

Iedereen wil iets weten over de roots van Depay (20). Wie is dat rappe ventje met al die tatoeages? „Ik zal je maar meteen vertellen: Memphis was vroeger helemaal niet zo’n opvallende jongen”, zegt Ton Redegeld, voormalig elftalleider van Depay bij V.V. Moordrecht. „Memphis was echt one of the guys. Op het voetbalveld veranderde hij in een klein baasje. Hij was niet groot, niet klein, maar echt zo’n pezig ventje, die de bal oppikte, het hele veld overstak en jongetjes voorbijliep alsof het melkpakken waren.”

Memphis in de supermarkt

Ook Redegeld, tegenwoordig voorzitter van V.V. Moordrecht (430 leden), werd deze week overvallen door de media-aandacht. Zaterdagochtend deed hij boodschappen bij de lokale supermarkt. Normaal doet Redegeld er een half uurtje over, nu anderhalf uur. Iedereen sprak hem aan op zijn bijdrage in een reportage over Depay van Hart van Nederland. „Dan besef je pas wat zo’n jongen meemaakt”, zegt Redegeld. „Maar ik wil niet klagen, hoor. Iedereen is hartstikke trots op Memphis.”

En dat blijkt wel in het dorpscentrum. Bij Bakker Johan (Braziliaans/Nederlandse stroopwafels, 3,95) aan de Kerklaan komt een Marokkaans jongetje in Bayern München-shirt naar buiten gelopen. ‘Robben’ staat achterop. Of hij weet welke voetballer van Oranje in Moordrecht heeft gewoond? „Natúúrlijk weet ik dat”, zegt hij een tikje beledigd. „Depay, hè. Iedereen is hier trots op hem. We genieten elke minuut van hem.”

Memphis bij zijn oma

Het huis van oma Jans Schensema valt direct op in Moordrecht. Er hangt een grote poster van het Nederlands elftal voor het raam. De trots straalt uit haar ogen als ze praat over haar kleinzoon. „Ik hoop dat Memphis de gelukkigste jongen van Nederland is”, zegt ze. Vervolgens, knipogend: „En ik hoop dat hij de gelukkigste jongen van de hele wereld wordt.” Zou het? Nederland met Depay wereldkampioen in Brazilië? Oma Schensema geniet van elk moment dat ze haar kleinzoon op de televisie ziet. Maar aan de andere kant confronteert het haar met een groot verlies in haar leven. Vijf jaar geleden verloor ze haar man Kees, met wie Memphis een innige band had. „Later als ik groot ben kijkt u ook naar mij op televisie als ik voetbal”, zei de kleine Memphis eens tegen zijn opa op de bank. „Het doet me best een beetje pijn dat mijn man dit allemaal niet meer mag meemaken”, zegt Schensema.

Depay zal zijn opa nooit vergeten. Na zijn eerste doelpunt op het WK kuste hij zijn pols (waar hij een tatoeage heeft met de naam van zijn opa), knielde op het veld en hief zijn handen ten hemel. Oma Schensema wijst vanaf de keukentafel naar een kastje, waar allemaal kaarten op staan. „Veel mensen vinden het mooi dat Memphis zijn opa zo betrekt bij het voetbal.” Ze pakt een kaartje van Marijke de Wit, eigenaar kledingwinkel Aad & Marijke Mode in Moordrecht. Dat oma maar mag genieten van Memphis, schrijft ze.

En Memphis op het trapveldje

De hele buurt leeft mee met Depay. „We gingen elke zondag naar de kerk met Memphis. Hij wilde wel mee, maar alleen als hij een bal mocht meenemen”, lacht oma Jans. „Die stopten we tijdens de dienst maar onder de kerkbanken.” Redegeld: „Memphis was echt balverliefd, maar het bijzondere was: alles lukte. Hij kon alles met een bal.”

Redegeld had de media graag in contact gebracht met de oud-trainer van Memphis, Sjaak van Straalen, maar hij overleed eerder dit jaar. Van hem leerde Depay, zoon van een Liberiaanse vader en een Nederlandse moeder, zijn eerste kunstjes als voetballer. Hij bleef tot zijn negende bij V.V. Moordrecht. Toen ging hij naar Sparta. Na drie seizoenen in Rotterdam werd hij opgepikt door PSV, waar hij nog tot 2017 onder contract staat.

Op een nabijgelegen trapveldje voetballen drie jongetjes. Ze zijn lid van V.V. Moordrecht en vertellen dat ze later net zo goed willen worden als Memphis Depay. Maar hun blikken verraden twijfel. Depay is dichtbij, maar toch ook zo ver weg.