Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Israël heeft twee verdachten van ontvoering tieners geïdentificeerd

Israëlische soldaten nemen deel aan een zoekoperatie op de Westbank naar de tieners die twee weken geleden ontvoerd werden.
Israëlische soldaten nemen deel aan een zoekoperatie op de Westbank naar de tieners die twee weken geleden ontvoerd werden. Foto AFP / Jaafar Ashtiyeh

Israël heeft de namen vrijgegeven van twee verdachten die achter de ontvoering zouden zitten van drie Israëlische tieners. Zij verdwenen twee weken geleden in de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Het gaat volgens de Israëlische veiligheidsdiensten om Hamas-leden Marwan Quasma (29) en Amar Abu Eisha (32), zo schrijft persbureau AP vanavond.

De drie tieners, onder wie een jongen met ook de Amerikaanse nationaliteit, zijn waarschijnlijk meegenomen toen ze van school naar huis aan het liften waren. De twee verdachten zijn spoorloos sinds de ontvoering van de tieners.

Netanyahu houdt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor de vermissing, maar die heeft alle beschuldigingen verworpen. Volgens de PA zijn de tieners verdwenen toen ze zich op volledig door Israël gecontroleerd gebied bevonden.

Tachtig mensen opgepakt in ontvoeringszaak

Het Israëlische leger heeft vorige week ongeveer tachtig Palestijnen gearresteerd in verband met de verdwijning, onder wie leden van Hamas. Volgens Hamas zijn meer dan zestig van de arrestanten leden van Hamas. Ook zouden leden van een kleinere Palestijnse militante groep zijn aangehouden.

Hamas heeft de ontvoering niet opgeëist, maar er zijn verschillende claims van andere extremistische splintergroeperingen die de ontvoering wel hebben opgeëist, onder wie een groep met banden met Al-Qaeda en de Iraakse terreurorganisatie ISIS.

Hamas heeft in het verleden vaker Israëlische burgers ontvoerd. De beweging vormde eerder deze maand, tot grote weerzin van Israël, een eenheidsregering met Fatah, de organisatie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Israël en het Westen beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.