GroenLinks schorst Kamerlid Voortman, maar ze heeft ‘niet gelekt’

Bram van Ojik heeft fractielid Linda Voortman voor een maand op non-actief gesteld. De fractievoorzitter schorst het Kamerlid nadat deze eerder vandaag in opspraak raakte doordat ze werd genoemd in een onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken over de kandidaten voor de post van Nationale Ombudsman.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman tijdens een debat in de Tweede Kamer.
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman tijdens een debat in de Tweede Kamer. ANP / Bart Maat

Bram van Ojik heeft Linda Voortman voor een maand op non-actief gesteld. De fractievoorzitter schorst het Kamerlid nadat deze eerder vandaag in opspraak raakte doordat ze werd genoemd in een onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken over de kandidaten voor de post van Nationale Ombudsman.

“Zij en ik betreuren dat ten zeerste. Dat had niet mogen gebeuren”, stelt Van Ojik in een schriftelijke verklaring. Het zomerreces, dat eind volgende week begint, wordt bij de schorsing niet meegerekend, meldt Novum.

Tegelijkertijd houdt Van Ojik vol dat er vanuit GroenLinks niet naar de pers is gelekt.

“Niemand in mijn fractie is op enigerlei wijze betrokken geweest bij het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers.”

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen van #Ojik: “niemand van kamerleden #Groenlinks heeft gelekt.” Kortom: verdenkt Van Ojik een fractiemedewerker?

Politiek-verslaggever Thijs Niemantsverdiet van NRC spreekt van een lelijke kras op het blazoen, maar denkt dat Voortman nog wel een toekomst heeft als politica:

“Vervelend is wel dat het bovenop de affaire rond de benoeming van de ombudsman komt. Maar de politieke carrière van Voortman is niet te ne einde, laten we het wel in het juiste perspectief blijven zien. Wel blijven er vragen openstaan. GroenLinks heeft haar nu geschorst voor de fractie, en daarmee de Kamer, en dus niet het rechercheonderzoek afgewacht. Tegelijkertijd zegt Van Ojik dat Voortman niet gelekt heeft. Het onderzoek zou dat dus ook niet kunnen uitwijzen. Is er überhaupt gelekt bij GL, en als dat wel het geval is; door wie dan? Met de kennis die we nu hebben lijken twee opties mij mogelijk: er is meer aan de hand en het hele verhaal moet nog naar buiten komen, of Van Ojik speelt een politiek transparant spel in een poging eerlijk te zijn. Dat past bij zijn stijl.”

Vorige week lekte de lijst met kandidaten voor de post van Nationale Ombudsman uit. Hierop stelde het bestuur van de Tweede Kamer dat de Rijksrecherche onderzoek moest doen naar de zaak.

De Kamer koos in een eerder stadium voor Guido van Woerkom als Ombudsman, maar die zag er na zijn aanstelling van af.