Chef antiterrorisme Europa prijst Nederlands beleid

“Nederland was er al vroeg bij en kreeg daardoor op tijd zicht op onder meer jihadisten die naar Syrië vertrekken om te vechten.” Dat zegt de coördinator antiterrorisme van de Europese Unie, Gilles de Kerchove, vanochtend in een interview met dagbad Trouw.

De Europese antiterrorismecoördinator Gilles de Kerchove.
De Europese antiterrorismecoördinator Gilles de Kerchove. Foto EPA / Olivier Hoslet

“Nederland was er al vroeg bij en kreeg daardoor op tijd zicht op onder meer jihadisten die naar Syrië vertrokken om te vechten.” Dat zegt de antiterrorismecoördinator van de Europese Unie, Gilles de Kerchove, vanochtend in een interview met dagbad Trouw.

Kerchove prijst op de voorpagina van de krant de Nederlandse werkwijze. Een scherpte die volgens de EU-chef gedeeltelijk komt door de vroege bewustwording van extremisme na de moorden op Pim Fortuyn in 2002 en op Theo van Gogh in 2004. Kerchove:

“Het land (Nederland, red.) heeft een evenwichtig en intelligent terreurbeleid gevoerd en heeft blijk gegeven van een voortreffelijke samenwerking tussen alle betrokken diensten.”

Volgens de antiterrorismecoördinator heeft Nederland altijd “van onderaf” ingezet op een zogeheten integrale aanpak. Waarbij diensten nauw samenwerken, overleggen en informatie uitwisselen. Ook prijst Kerchove de rol van de wijkagent, die is in de afgelopen jaren - zeker in buurten als de Schilderswijk en het Transvaalkwartier in Den Haag - belangrijk geworden, aldus de coördinator. De wijkagent kan vroegtijdig aan de bel trekken als het erop lijkt dat jongeren radicaliseren.

Opstelten: 30 jihadisten terug in Nederland

Gisteren werd bekend dat er zo’n dertig jihadstrijders zijn teruggekeerd uit Syrië. Justitie wil de tientallen jihadisten, ronselaars en andere betrokkenen bij de burgeroorlog in Syrië strafrechtelijk gaan vervolgen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schreef gisteren in antwoord op Kamervragen van de PVV dat de aandacht voor terugkeerders uit de oorlog “groot” is.

Afgelopen maandag schreef NRC Handelsblad dat inlichtingendienst AIVD in Nederland jihadisten niet meer goed kan volgen door bezuinigingen en “nieuwe dynamiek”. Volgens een AIVD-nota die volgende week verschijnt, is de jihadbeweging nu ongrijpbaarder en gevaarlijker “dan ooit tevoren”.

Als de extra bezuinigingen doorgaan, waaraan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vasthoudt, moet de dienst nog meer “essentiële taken” laten vallen dan al het geval is, en moeten complete ‘jihad-teams’ worden opgeheven. “We doen wat nodig is”, aldus een AIVD-woordvoerder.