Centrum A’dam urenlang afgezet

De bommelding van gisteren in de Bijenkorf was zo serieus, dat de politie uit voorzorg uren het hart van Amsterdam heeft afgezet. Politie, brandweer en ambulances stonden paraat, maar de Explosieven Opruimingsdienst vond niets in het warenhuis aan de Dam.

Een politiewoordvoerder wilde gisteravond niets zeggen over de aard van de bommelding. Bezoekers van de Bijenkorf kregen rond 15.30 uur de oproep het warenhuis te verlaten wegens een technische storing. Ze hoorden pas buiten van de bommelding. Dat maakte dat paniek uitbleef, zei een bezoekster. Agenten stuurden het winkelpubliek vlot van de Dam. Eerder op de dag had prinses Beatrix daar in hotel Krasnapolsky de opening bezocht van het Europese Poliocongres. Rond 17.30 uur was het volledige Rokin afgesloten, het Beursplein en delen van het Damrak, de Damstraat en de Warmoesstraat. Aziatische toeristen, forensen op weg naar het station en Amsterdammers op de fiets werden verrast. Sommigen waren op weg naar de apotheek. Zij mochten het lint passeren, een agent aan hun zijde. Een pakketbezorger vreesde zijn deadline te missen, maar mocht niet verder. „Als er een bom op je hoofd ontploft, is er geen deadline meer”, zei een agent.

Voor een enkeling was het leed niet te overzien. Een vrouw twitterde dat haar kaarten voor het optreden van One Direction nog in de auto lagen, in de parkeergarage van de Bijenkorf. Misschien heeft ze een deel van het concert in de Arena kunnen meemaken, want nadat rond 18.30 uur het gebied werd vrijgegeven, was een uur later ook de parkeergarage weer toegankelijk.