‘BBC-presentator Jimmy Savile misbruikte ook in ziekenhuizen’

Jimmy Savile poseert voor Buckingham Palace in London.
Jimmy Savile poseert voor Buckingham Palace in London. Foto AFP / Adrian Dennis

De in 2011 overleden BBC-coryfee Jimmy Savile die honderden kinderen misbruikte, heeft zich ook talloze keren vergrepen aan mensen in ziekenhuizen. Dat blijkt uit een vandaag uitgekomen onderzoek van de Britse gezondheidsdienst NHS, schrijft de BBC.

Savile zou in 28 ziekenhuizen mensen en kinderen hebben misbruikt in de leeftijd van 28-75 jaar. Hij zou zijn beroemdheid hebben gebruikt om ongelimiteerde toegang te krijgen tot patiënten en ze seksueel te misbruiken. In het rapport staan ook beschuldigingen dat Savile seks had met lijken in het mortuarium van het ziekenhuis in Leeds.

Ook zou Savile ringen hebben gemaakt met glazen ogen van zijn overleden vrienden in plaats van edelstenen, zei onderzoeksleider Sue Proctor op een persconferentie:

“Dat kunnen we niet bewijzen, maar in elk geval was zijn interesse in dode lichamen zeer zorgwekkend.”

Minister: hij was een zieke misbruiker

In 1988 werd Savile door het ministerie van Gezondheid aangewezen als het hoofd van een taskforce die toezicht hield op het ziekenhuis in Broadmoor. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat in het ziekenhuis een ongepaste cultuur hing waarin personeel seksuele relaties met patiënten had.

De minister van Gezondheidszorg Jeremy Hunt zei in een reactie tegen het parlement:

“Het hele land sloot Savile destijds in zijn hart als een excentrieke nationale schat, die begaan was met goede doelen. Dit onderzoek laat zien dat hij een zieke en maniakale misbruiker was, die het vertrouwen van het publiek heeft misbruikt voor zijn eigen kwalijke doeleinden.”

Met meldingen werd niets gedaan

Veel van de misstappen zouden aan de betreffende ziekenhuisleidingen zijn gemeld, maar daar gebeurde vervolgens vrij weinig mee. Savile kon vrijwel ongestoord zijn gang gaan. Een 16-jarig meisje vertelde dat Savile haar had betast in de kelder van een ziekenhuis in Leeds. Ze durft er nu pas over te praten.

“Destijds lachten alle verpleegsters me uit, dus ik heb ze niet alles verteld.”

Savile, die populaire programma’s als Jim’ll Fix It en Top of the Pops presenteerde, overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Een jaar na zijn dood kwamen de eerste berichten naar buiten over seksueel misbruik, ook van kinderen. Inmiddels zou het aantal slachtoffers al rond de duizend liggen.