Zo sla je snel de juiste toon aan

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: direct de akkoorden van je lievelingsliedjes met Chordify.

Bedrijf: Chordify Oprichters: Bas de Haas (33), Dion ten Heggeler (36), Gijs Bekenkamp (34), José Pedro Magalhães (29), Tijmen Ruizendaal (29). Medewerkers: geen

Wat is het probleem?

Je hoort een liedje dat je op de piano of gitaar wilt naspelen, maar je weet de akkoorden niet. Irritant, want ze online of op het gehoor uitzoeken kost veel tijd. En dan weet je nog niet of ze kloppen. Bij Chordify heb je de juiste akkoorden een stuk sneller en simpeler te pakken.

Hoe werkt het?

Je uploadt een nummer vanaf je computer, je SoundCloud- of je Deezer-account op de website, of je plakt een link naar een YouTube-video. De akkoorden verschijnen dan binnen enkele minuten op je scherm, terwijl het liedje wordt afgespeeld. Je ziet dus gelijk hoe je moet meespelen.

Lukt dit met ieder geluidsbestand?

Ja, zolang het bestand maar niet te groot is. Met de meeste mp3’s en mp4’s is het geen probleem.

Wat is het verdienmodel?

De dienst is gratis. Daarnaast is er nog een abonnement waarbij gebruikers voor 6 euro per maand of 49 euro per jaar langere bestanden mogen uploaden en de akkoorden mooier dan normaal kunnen uitprinten. Verder plaatst de website advertenties, waarmee het bedrijf sinds dit jaar winst maakt. Wel hebben bijna alle oprichters nog een vaste baan.

Is dit uniek?

Je kunt via softwareprogramma’s als Notation Musician ook liedjes naar akkoorden omzetten, maar daarvoor betaal je geld.

Wat is de toekomst?

De mannen zijn van plan een app op de markt te brengen en hun Engelse site te laten vertalen in zes talen, waaronder het Nederlands.