Nederland steunt kandidatuur Juncker bij Europese Commissie

Nederland steunt de kandidatuur van de Luxemburger Jean-Claude Juncker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vandaag gezegd in de Tweede Kamer. Juncker is volgens Rutte ‘in staat uitvoering te geven aan belangrijke Nederlandse wensen’.

Mark Rutte na de ministerraad. Foto ANP / Martijn Beekman

Jean-Claude Juncker wordt als het aan Nederland ligt voorzitter van de Europese Commissie. Premier Mark Rutte zei vandaag in de Tweede Kamer dat hij de kandidatuur van de Luxemburger steunt, meldt persbureau Novum. Hoewel Rutte het naar eigen zeggen niet altijd met Juncker eens is geweest, is de voormalig premier “in staat uitvoering te geven aan belangrijke Nederlandse wensen”.

Rutte, die vrijdag nog uitgebreid heeft getelefoneerd met Juncker, wijst op de “enorme bak ervaring” van de 59-jarige politicus. Juncker was negentien jaar premier van Luxemburg en jarenlang voorzitter van de Eurogroep.

Politieke context

Rutte geeft toe dat hij ook rekening houdt met de “politieke context”. Er is immers geen andere kandidaat die op een meerderheid van het Europees Parlement kan rekenen. De christen-democraat wierp zichzelf na de winst van zijn partijfamilie bij de Europese parlementsverkiezingen op als nieuwe voorzitter en werd al naar voren geschoven door het Europees Parlement. De steun van Rutte is dus ook strategisch; een Nederlandse stem tegen Juncker had geen blokkerende minderheid opgeleverd.

Rutte wil vandaag nog bellen met de Britse premier David Cameron, die een publiekelijke campagne tegen de benoeming van Juncker heeft gevoerd. Het woord ‘brexit’ - een Britse uittreding uit de EU is daarbij al gevallen. Rutte liet dan ook weten zich zorgen te maken over de Britse positie in de EU en wil een ‘brexit’ voorkomen.

Cameron dreigt met ‘brexit’

Voordat de regeringsleiders van de EU toekomen aan de benoeming van Juncker moet er nog wel inhoudelijke overeenstemming zijn over de prioriteiten voor zijn regeerperiode. Rutte wil dat de EU zich gaat richten op een aantal kerntaken. Daarbij moet het vooral gaan om het versterken van de interne markt en het bevorderen van vrijhandel.

Rutte wil niets weten van de uitruil die sociaaldemocratische regeringsleiders zouden voorstaan, waarbij zij soepeler begrotingsregels bedingen in ruil voor steun aan Juncker. “Ik wil op geen enkele manier dergelijke afspraken maken om de benoeming van de ene of de andere kandidaat mogelijk te maken.”

Tussen de regeringsleiders bestaat onder meer discussie over het versoepelen van de begrotingsregels. Onder meer Frankrijk en Italië willen de regels, zoals bijvoorbeeld de drieprocentsnorm, oprekken. Volgens Rutte moet worden gewaakt voor het ontstaan van een sfeer in de EU waarin de nieuwe eurocommissaris voor Begrotingszaken de regels zou versoepelen.