‘Het stinkt hier naar verrotte ongelovigen’

De door Nederlandse jongens gemaakte propagandafilm Oh oh Aleppo brengt de jihad in Syrië ineens heel dichtbij.

Still uit de jihadfilm Oh oh Aleppo. „Je voelt totaal geen angst meer. Je schrikt natuurlijk wel, maar dat is anders dan angst.” De film is te zien vianrc.nl.
Still uit de jihadfilm Oh oh Aleppo. „Je voelt totaal geen angst meer. Je schrikt natuurlijk wel, maar dat is anders dan angst.” De film is te zien vianrc.nl.

„Dit zijn gedode soldaten die hier begraven liggen. En bij Allah de stank is niet te harden.” Een Nederlandse jihadist met bivakmuts en Arafatsjaal knielt in een krater die is ontslaan door een raketinslag. In de omgewoelde aarde tussen de rotsen is met moeite het bebloede hoofd van een soldaat te herkennen. „Je ziet dat er vliegen rondvliegen. Het stinkt hier enorm naar verrotte kuffar (ongelovigen). Dit is het lot van iedereen die tegen Allah en zijn boodschapper en de moslims aan het vechten is.”

Het is een scene uit de opmerkelijke propagandafilm Oh oh Aleppo, De Spookstad die gisteren op YouTube is gezet. De makers komen uit Den Haag en noemen zichzelf ‘strijdende journalisten’. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse jongeren die voor de jihad naar Syrië zijn afgereisd, in een zelfgemaakte film laten zien waar ze terecht zijn gekomen, hoe ze leven en wat hen beweegt.

De film brengt de burgeroorlog is Syrië ineens een stuk dichterbij. Het zijn geen woeste, Arabisch sprekende jihadisten die door Aleppo lopen, maar Nederlandse jongens met een Haags accent die graag aan het thuisfront willen bewijzen dat ze geen „onervaren jongens” zijn, geen „groentjes die niet kunnen functioneren in een oorlogsgebied”. Nee ze zijn echte jihadisten, maar wel van het benaderbare soort.

„Deel 1 van een reportage waar De Telegraaf al bij voorbaat over heeft gelogen”, is te lezen voordat de film begint. Naar aanleiding van de trailer van Oh oh Aleppo zou de krant hebben geschreven dat: „Nederlandse jihadisten winkels plunderen.”

De half uur durende film is in feite een rondleiding door wat een buitenwijk van Aleppo zou zijn die in handen is gevallen van radicale islamitische rebellen. We zien een gemaskerde Nederlandse jongen die vanachter zijn geweer door een gat in een garagedeur spiedt naar vijanden.

„Hoe was het voor jou om de allereerste keer beschoten te worden door vliegtuigen en tanks en hun inslagen te voelen?”, vraagt de jongen die filmt.

„De eerste momenten zal de shaytaan [de duivel] een poging wagen om angst in je hart te stoppen”, zegt de schutter. „Maar kort daarna doet Allah een gemoedsrust neerdalen in je hart. Je voelt totaal geen angst meer. Je schrikt natuurlijk wel, maar dat is anders dan angst.”

Op dat moment slaat een granaat in vlak naast de garage waar de schutter zit. De cameraman moet lachen van de spanning.

De jongens filmen de verwoestingen in de wijk. Winkels die in puin liggen na bombardementen. Verlaten appartementen waar de bewoners al hun spullen hebben achtergelaten: matrassen, computers, kleding, kinderspeelgoed. „Net zoals jullie je kinderen willen beschermen”, zegt een van de jihadisten, „willen wij onze eigen islamitische kinderen veilig kunnen laten leven.”

Het is doeltreffende propaganda. De film toont de oorlog als een overzichtelijke strijd tussen ongelovige „monsters” die moorden, plunderen en vernietigen en „de moslims”. De jihad van de jongens wordt ook als een spirituele reis afgeschilderd, die hen dichter bij Allah brengt. Het is duidelijk bedoeld om andere Nederlandse jongeren, die steevast worden aangesproken met „broeders”, over te halen om zich ook bij de strijd aan te sluiten.

De video werd gisteren verspreid via Twitter, Facebook en Nederlandse jihadsites, zoals De Ware Religie, Shaam al-Ghareeba en Shaam al-Malaahim. Via deze websites worden Nederlandse jongeren geronseld voor radicale islamitische rebellengroepen in Syrië en Irak. Dit gebeurt met video’s uit oorlogsgebied en filmpjes van interpredikers zoals de nu opgepakte Abou Yazeed uit Den Haag.

Voor zover bekend zijn er tot nu toe honderd Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak vertrokken, van wie 30 procent van Marokkaanse afkomst is. Veertien van hen zijn overleden en dertig zijn teruggekeerd.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, maakt zich grote zorgen over het groeiende aantal jihadvideo’s op internet. Hij wil op Europees niveau Facebook, Twitter en YouTube vragen om (links naar) de video’s te verwijderen.