Franse tempranillo

Leest u dat goed? Ja, dat leest u goed: tempranillo. Maar lees ik dan wel goed op deze proeffles dat deze producent La Tour Penedesses heet? Had daar geen Penedès moeten staan?

Op zich een idee. Maar we hebben hier toch echt met een Fransman te maken. Een buitengewone eigenzinnige bovendien, Alexandre Fouque. Hij bezit rondom de Faugères en Pézenas rond de 45 hectare aan wijngaarden. Een lappendeken, sommige niet groter dan 1 ha. Overeenkomst: stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd op grondsoort en ligging.

En hij hoeft zich niet te vervelen. Fouque heeft hoogstens moeite met focussen: hij verbouwt er meer dan 15 verschillende druivensoorten, neemt genoegen met zeer lage rendementen (15 tot 30 hl/ha) oogst uitsluitend handmatig en experimenteert op sommige percelen met de bio-dynamische wijnbouw.

Gaat hem met deze tempranillo in ieder geval goed af. Opmerkelijk is dat deze druif binnen de I.G.P (Indication Géographique Protégée)Cassan verbouwd mag worden vanwege de karakteristieke wijnen die hij ter plekke voortbrengt. Kun je inderdaad stellen.

Neem deze La Tour Penedesses Mas de Couy (€ 10,95: laVieleVin). Al uit 2007 en nog steeds hoepelend, horden lopend, stormbanen doend met in zijn gevolg lichtzure kersen die dat ook willen, kopjes gevende katjesdropjes en een laagvliegend bittergarnituur.

Geen bitterballen: maar het bittertje van witlof.

Klinkt allemaal heel vermoeiend, maar is dat niet. Wel spannend.