Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Explosie bij winkelcentrum Nigeria - 21 doden

Inwoners lopen langs uitgebrande winkels in Ngala na een aanval van strijders van Boko Haram.
Inwoners lopen langs uitgebrande winkels in Ngala na een aanval van strijders van Boko Haram. Foto AFP / Stringer

Bij een grote explosie in de hoofdstad van Nigeria, Abuja, zijn zeker 21 doden gevallen. Rond 16.00 uur kwamen de eerste meldingen binnen over een explosie bij een druk winkelcentrum, zegt een woordvoerder van het nationale crisiscentrum tegenover persbureau AFP. Ten minste 17 mensen raakten gewond.

Het winkelcentrum, Emab Plaza, is in het verleden het doelwit geweest van terreurdaden van Boko Haram. Die terreurorganisatie slaat regelmatig toe in Nigeria. Zo werden in het noordoosten van het land naar verluidt tientallen vrouwen en kinderen ontvoerd uit hun dorpen. In dezelfde regio nam Boko Haram in april ongeveer 300 schoolmeisjes mee. Ongeveer 270 van hen zijn nog spoorloos, ondanks de inzet van onder andere Amerikaanse drones.

Honderdduizenden op de vlucht

De nieuwe ontvoeringen werden maandag gemeld door lokale instanties, maar de overheid zegt dat er na onderzoek van die berichten geen bewijs voor is. Boko Haram wordt verder verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag maandag in de stad Kano. Volgens de regering vielen daarbij acht doden, maar ooggetuigen zeggen dat veel meer mensen stierven.

Op 18 juni vielen in de stad Damaturu, ook in het noorden van Nigeria, meer dan tien doden bij een aanslag op voetbalfans die naar de WK-wedstrijd Brazilië - Mexico keken. Door het bijna onbedwingbare geweld in het noordoosten van het Afrikaanse land zijn al meer dan 750.000 mensen op de vlucht geslagen.