Europees Hof: verlamde Fransman moet worden doorbehandeld

De neef van Vincent Lambert, Francois Lambert (rechts) en zijn halfzus Marie-Geneviève Lambert (midden) en zijn advocaat Madeleine Munier Apaire (derde van rechts) verlaten de rechtszaak gisteren van het Franse hooggerechtshof.
De neef van Vincent Lambert, Francois Lambert (rechts) en zijn halfzus Marie-Geneviève Lambert (midden) en zijn advocaat Madeleine Munier Apaire (derde van rechts) verlaten de rechtszaak gisteren van het Franse hooggerechtshof. Foto AFP / Eric Feferberg

Een Fransman die na een auto-ongeluk zes jaar geleden verlamd raakte, moet hangende het finale oordeel van het Hof over de zaak worden doorbehandeld. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vandaag besloten in een tussenvonnis.

De 39-jarige Vincent Lambert raakte in 2008 na het ongeluk in coma. Toen hij daaruit ontwaakte, bleek hij verlamd en kon hij alleen zijn ogen bewegen. Sindsdien is hij onderwerp van een felle discussie en rechtszaken. Zijn familieleden zijn het er niet over eens of Lambert kunstmatig in leven moet worden gehouden of niet. Lamberts vrouw, zijn neef en zussen willen euthanasie plegen, maar zijn gelovige ouders, een broer en een zus verzetten zich daartegen en vroegen het Europese hof om een oordeel.

Gisteren had het Frans hooggerechtshof nog geoordeeld dat Lambert toen hij nog niet verlamd was, duidelijk had aangegeven niet in een vegetatieve staat te willen worden gehouden en groen licht gegeven voor beëindiging van de intraveneuze voeding. Maar het Europees Hof heeft nu bepaald dat zolang het Hof de zaak nog bestudeert, en dat kan nog maanden duren, Lambert in leven moet worden gehouden. Ook mag hij niet worden verplaatst naar een land waar euthanasie legaal is, zoals Nederland, België of Luxemburg.

Vorig jaar werd voeding tijdelijk gestaakt

De Fransman ligt in een ziekenhuis in Reims. In overleg met zijn vrouw staakten artsen vorig jaar al zijn voeding. Daarop stapten zijn ouders naar de rechter en om hervatting van de voeding te eisen. Na 31 dagen werden toen de slangen van de sondevoeding weer herbevestigd. Volgens experts is er geen enkele verbetering in zijn medische situatie waar te nemen, maar zijn ouders bestrijden dat.

De advocaat van zijn ouders Jean Paillot zei tegen de media vandaag:

“Hij is niet ziek, hij is niet aan het eind van zijn leven en hij lijdt ook niet. Vanuit ons perspectief is er geen enkele reden om de sondevoeding te stoppen.”

Euthanasiewet schiet tekort

In 2005 werd in Frankrijk een wet aangenomen die het toestaat bij terminale patiënten levensreddende behandeling te staken. NRC-correspondent Peter Vermaas schreef gisteren in de krant dat de zaak symbool is geworden voor de gebrekkige euthanasiewetgeving in het land. Veel Fransen hebben inmiddels zelf een wilsverklaring getekend:

President Hollande beloofde tijdens de campagnes in 2012 “precisering” van de wet, maar lijkt een debat over euthanasie voor zich uit te schuiven na het onverwacht grote verzet van katholiek Frankrijk tegen eerdere sociale hervormingen, zoals openstelling van het huwelijk voor homo’s. De interpretatie van de rechters kan gevolgen hebben voor naar schatting 1.700 andere patiënten in vergelijkbare toestand.