Propagandafilm toont Nederlandse jonge jihadisten in Syrië

De propagandafilm ‘Oh Oh Aleppo, De Spookstad’ is vandaag op YouTube gezet. De makers noemen zichzelf “strijdende journalisten”. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse jongeren die voor de jihad tegen president Assad naar Syrië zijn afgereisd, laten zien waar ze terecht zijn gekomen, hoe ze leven en wat hen beweegt.

De propagandafilm ‘Oh Oh Aleppo, De Spookstad’ is vandaag op YouTube gezet. De makers noemen zichzelf “strijdende journalisten”. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse jongeren die voor de jihad tegen president Assad naar Syrië zijn afgereisd, laten zien waar ze terecht zijn gekomen, hoe ze leven en wat hen beweegt.

Een Nederlandse jihadi met bivakmuts en Arafatsjaal knielt in een krater die is ontslaan door een raketinslag. In de omgevoelde aarde tussen de rotsen is met moeite het bebloede hoofd van een soldaat te herkennen.

„Dit zijn gedode soldaten die hier begraven liggen. En bij Allah de stank is niet te harden. Je ziet dat er vliegen rondvliegen. Het stinkt hier enorm naar verrotte kuffar (ongelovigen, red.) Dit is het lot van iedereen die tegen Allah en zijn boodschapper en de moslims aan het vechten is.”

“Deel 1 van een reportage waar De Telegraaf al bij voorbaat over heeft gelogen”, is te lezen voordat de film begint. Naar aanleiding van de trailer had de krant geschreven dat: “Nederlandse jihadisten plunderen winkels.”

‘Je schrikt wel, maar dat is anders dan angst’

De film duurt een half uur en is in feite een rondleiding door wat een buitenwijk van Aleppo zou zijn die in handen van radicaal islamitische rebellen is gevallen. We zien een gemaskerde Nederlandse jongen die vanachter zijn geweer door een gat in een garagedeur spiedt naar vijanden.

“Hoe was het voor jou om de allereerste keer beschoten te worden door vliegtuigen en tanks en hun inslagen te voelen?”, vraagt de jongen die filmt. De schutter zegt daarop:

“De eerste momenten zal de shaytaan (de duivel, red.) een poging wagen om angst in je hart te stoppen. Maar kort daarna doet Allah een gemoedsrust neerdalen in je hart. Je voelt totaal geen angst meer. Je schrikt natuurlijk wel, maar dat is anders dan angst.”

NCTV maakt zich zorgen over jihadvideo’s

Via YouTube, Facebook en Nederlandse jihadsites, zoals De Ware Religie, Shaam al-Ghareeba en Shaam al Malaahim, ronselen radicaal islamitische rebellengroepen westerse strijders voor de jihad in Syrië en Irak. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof maakt zich zorgen over het groeiende aantal jihadvideo’s op internet. De NCTV wil op Europees niveau Facebook, Twitter en YouTube aanspreken om de video’s te verwijderen.