Russisch parlement trekt resolutie die militaire actie in Oekraïne toestaat in

De Russische president Vladimir Poetin afgelopen zondag in Moskou.
De Russische president Vladimir Poetin afgelopen zondag in Moskou. AP/Alexander Zemlianichenko

Het Russische hogerhuis annuleert een resolutie waarmee een militaire interventie in Oekraïne is toegestaan, zo schrijft persbureau Interfax op basis van een woordvoerder. Dit gebeurt nadat president Poetin hiertoe vanochtend een verzoek indiende.

Poetin diende volgens de berichten een voorstel in om de resolutie te herroepen waarmee het voor Rusland mogelijk is om gewapende troepen in Oekraïne in te zetten. Deze resolutie werd door de president zelf ingediend op 1 maart.

Poetin heeft hierop destijds van het hogerhuis groen licht gekregen zo nodig troepen in te zetten in Oekraïne, om Russischsprekenden daar te beschermen.

Separatisten akkoord met wapenstilstand

Oekraïense separatisten zijn akkoord gegaan met een wapenstilstand tot 27 juni, zo werd gisteren bekend. Die kondigde de Oekraïense president Porosjenko vrijdag eenzijdig af en deze duurt tot deze vrijdag 09.00 uur. Ook beloofden de rebellen dat ze waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die zij gegijzeld houden zullen vrijlaten.

Poetin liet hierop weten de wapenstilstand te steunen. Hij roept de strijdende partijen op aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Na het overleg belden Barack Obama en Vladimir Poetin met elkaar. Poetin moet zijn invloed bij de separatisten aanwenden om de vrede en stabiliteit in Oekraïne te bevorderen, zei Obama.