Mogelijk te lage dosering straling voor honderden kankerpatiënten

Bij de inwendige bestraling van 343 patiënten met baarmoederkanker in een kliniek in Maastricht is mogelijk een te lage dosis straling toegediend. Dat schrijft de kliniek, MAASTRO Clinic vanmiddag op zijn eigen website.

De oorzaak hiervan is de onjuiste positie van de bestralingsbron. De inwendige bestraling (brachytherapie) wordt na een operatie voor baarmoederkanker in bepaalde gevallen als aanvullende behandeling verricht. Die moet de kans op terugkeer van baarmoederkanker verkleinen. “De behandeling is niet van invloed op de kans op uiteindelijke genezing”, schrijft de kliniek.

In een verklaring geeft de kliniek daarnaast aan zeer geschrokken te zijn:

“Wij zijn ernstig geschrokken en betreuren het ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. We hebben alle betrokken patiënten en hun gynaecologen geïnformeerd en onze oprechte excuses aangeboden.

Toen we dit constateerden, hebben we de Inspectie voor de Gezondheidszorg onmiddellijk op de hoogte gesteld en verbetermaatregelen genomen die herhaling voorkomen. Deze maatregelen zijn door een extern deskundige getoetst.”

98 patiënten krijgen extra controleafspraak

Dat de stralingsbron verkeerd stond opgesteld, werd onlangs ontdekt bij een controle voor de vervanging van het apparaat. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is toen direct op de hoogte gesteld, aldus de kliniek. Alle 98 patiënten die in de laatste vier jaar zijn bestraald krijgen een extra controleafspraak aangeboden, zo staat in de verklaring.