Geen Europese fractie voor Wilders

Geert Wilders en Marine Le Pen willen de EU ‘vernietigen’. Maar de fractie om dat mee te doen, komt er voorlopig niet.

Een maand na haar monsterzege in Frankrijk is Marine Le Pen er niet in geslaagd om, samen met Geert Wilders, een fractie te vormen in het Europees Parlement.

Het Front National en de PVV lopen daardoor miljoenen aan EU-subsidies en andere privileges – zoals de mogelijkheid om wetsvoorstellen te amenderen en om voorzitters te leveren van commissies – in Brussel mis. Een fractie krijgt niet alleen subsidie van het Europarlement, maar ook extra spreektijd bij plenaire vergaderingen. Daarnaast mogen fracties extra medewerkers inhuren.

In een via persbureau ANP verspreide verklaring liet Wilders gisteravond weten dat het niet gelukt is voldoende steun te vinden voor een fractie. De deadline hiervoor was vandaag. Een fractie wordt pas als zodanig erkend als die bestaat uit ten minste zeven partijen uit zeven lidstaten en minimaal 25 Europarlementariërs telt.

Le Pen en Wilders komen twee partijen te kort. Gesprekken met een Poolse partij, het Congres van Nieuw Rechts (KNP), liepen vorige week stuk. De leider daarvan, Janusz Korwin-Mikke, doet graag omstreden uitspraken over vrouwenstemrecht, Joden en homo’s. Voor Wilders is dat „een brug te ver”. „De PVV wil graag een fractie vormen, maar niet tegen elke prijs.” Ook gesprekken met een mogelijke Bulgaarse kandidaat leverden geen resultaat op.

De rechterhand van Le Pen, Florian Philippot, bevestigde het echec op de Franse radio. „We hadden graag een fractie gehad, maar het kan altijd nog: er is geen streefdatum.” De komende dagen worden echter wel de belangrijkste banen en dossiers verdeeld over fracties die aan de eisen hebben weten te voldoen. Volgende week komt het Europees Parlement voor het eerst bijeen in de nieuwe samenstelling.

Wilders en Le Pen kondigden vorig jaar november een alliantie aan om de EU van binnenuit „te vernietigen”. Daags na de op 25 mei gehouden EU-verkiezingen zei Wilders er „het volste vertrouwen” in te hebben dat een fractie kan worden gevormd.

Volgens Wilders zal de huidige samenwerking van vijf eurosceptische partijen „met kracht” worden voortgezet, ook als het formeel niet gaat om een fractie. Het gaat naast de PVV en het FN, om de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord. De Polen waren vanochtend nog niet op de hoogte gebracht van hun uitsluiting. „Alles leek vorige week de goede kant op te gaan”, zegt een woordvoerder.

De belangrijkste rivaal van Le Pen en Wilders, de Britse UKIP-leider Nigel Farage, kreeg zijn anti-Europese groep vorige week wel rond. Hij wist de steun te verwerven van de links-populistische 5-sterrenbeweging van de Italiaanse ex-komiek Beppe Grillo. En hij haalde een overgelopen Europarlementariër van het Front National over tot zijn fractie toe te treden.