Jonge ronselaar van jihadstrijders gepakt

Een 18-jarige man uit Den Haag is vanochtend opgepakt wegens het ronselen van jihadstrijders, opruien tot een terroristisch misdrijf en verspreiden van opruiende teksten via onder meer sociale media. De man zou meerdere mensen hebben willen overhalen af te reizen naar Syrië. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie heeft verschillende onderzoeken lopen naar mogelijke ronselaars. Zij riskeren tot vier jaar celstraf wegens werven „voor vreemde krijgsdienst of gewapende strijd”. Inmiddels zijn ruim honderd Nederlandse moslims afgereisd voor de jihad in Syrië en Irak, meldde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Schoof vorige week. Dertig van hen zijn teruggekeerd. Veertien zijn overleden. Ze sluiten zich aan bij groepen als ISIS of Al Nusra. (NRC)