De media over een ‘uitgekookt Oranje’ en de ‘Golden Willie’ van Van Gaal

Het is zeker: Oranje treft komende zondag Mexico. Na de 2-0 zege gisteren op Chili hoeft Nederland niet tegen gastland Brazilië te spelen. De wedstrijd tegen Chili is het best bekeken WK-duel tot nu toe. Maar liefst 8 miljoen mensen zagen gisteren Nederland winnaar worden van Poule B. Bij Nederland – Spanje was dat nog

Het is zeker: Oranje treft komende zondag Mexico. Na de 2-0 zege gisteren op Chili hoeft Nederland niet tegen gastland Brazilië te spelen.

De wedstrijd tegen Chili is het best bekeken WK-duel tot nu toe. Maar liefst 8 miljoen mensen zagen gisteren Nederland winnaar worden van Poule B. Bij Nederland - Spanje was dat nog 7,2 miljoen mensen, en de match tegen Australië trok 7,9 miljoen kijkers. Het tegelijk uitgezonden duel tussen Spanje en Australië op Nederland 2 trok 33.000 kijkers.

De Morgen kopt vandaag ‘Uitgekookt Oranje groepswinnaar na 2-0 tegen Chili’. De Belgische krant noemt de wedstrijd niet bepaald ‘bevlogen,’. Maar toch:

“Een volwassen, zakelijke en efficiënte Nederlandse prestatie, dat dan weer wel.”

En een pluim voor manusje-van-alles Dirk Kuyt. Als linksback vervulde hij die taak met ‘brio’.

Bild kopt ‘Robben Riesig’, oftewel: reusachtige Robben. En komt ook terug op de Goldenen Pimmel van Van Gaal (video). “Das hat Truus noch nie gesagt”.

Ook The New York Times roemt Robben:

“De Nederlanders door het ontbreken van Van Persie niet op volle sterkte. Zijn afwezigheid liet het canvas leeg voor andere spelers, en dan vooral Robben, de 30-jarige vleugelspeler die heeft gespeeld en gedribbeld als een ‘Dutchman on a mission’.”

Bij The Telegraph hebben ze het over ‘the Golden Willie’ van Van Gaal. Over Chili: ‘For once the Chi-Chi-Chi could not Cha-Cha-Cha the way they have done during this World Cup.’

The Guardian zag een Nederlands team spelen dat voor het eerst in 20 jaar geen speler met het woord ‘van’ had (de bondscoach telt dus niet mee). Zonder Van Persie ontbrak de focus. Maar:

“Inspired by their magnetic manager and Robben’s drive, they are motoring through to the knockout stage regardless.”

nrc.next

de volkskrant

Trouw

de Telegraaf

AD