De beet van Suarez: grappen, gevolgen en de schouder van Chiellini

Luis Suarez (R) brengt zijn handen naar zijn mond nadat hij botste met Giorgo Chiellini.
Luis Suarez (R) brengt zijn handen naar zijn mond nadat hij botste met Giorgo Chiellini. AFP / Daniel Garcia

Wat is Uruguay waard zonder topspits Suarez? Vermoedelijk weten we dat binnenkort. De FIFA stelt een onderzoek naar het bijtincident van Suarez vandaag - het zoveelste.

Wat gebeurde er precies? Tijd: de 81e minuut, zo’n tien minuten voor fluitsignaal. Plaats: Italië - Uruguay, Estádio das Dunas. Handeling: Suarez en de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini botsen tegen elkaar op in het strafschopgebied, Suarez zet zijn tanden in de schouder van Chiellini. Die valt, staat op, en trekt ontstemd zijn shirt naar beneden om de afdruk van de tanden van Suarez aan de wereld te laten zien.

Zie hier:

En hier:

En zoom hier in op een foto van de schouder van Chiellini:

Drie keer bijten

De scheidsrechter zag het niet, maar de rest van de wereld wel. De schouder met afdruk van Chiellini werd immers gewoon vastgelegd op televisiebeeld. Op basis van die beelden kan de FIFA Suarez alsnog schorsen.

Het is niet de eerste keer dat Suarez zijn tegenstander bijt. In 2010 beet hij als speler van Ajax oud-PSV’er Otman Bakkal. En in april vorig jaar beet hij, in dienst van Liverpool, Branislav Ivonavic van Chelsea. De gevolgen? Tien duels schorsing. Klinkt lang, maar dat is nog niets bij de maximale straf die de FIFA voor bijten kan opleggen: twee jaar.

De gevolgen van het bijtincident voor Suarez zijn nog niet bekend, voor Italië des te meer. Door de chaos die ontstond na het bijten scoorde Diego Godin. 1-0, Italië eruit. (Lees hier meer over de wedstrijd).

Chiellini vindt het belachelijk

Chiellini vindt het belachelijk dat de scheids Suarez niet van het veld afstuurde, zei hij na afloop.

“Het was volkomen duidelijk. Er is zelfs een afdruk. Suarez wist dat zelf ook. Daarom ging hij ook maar meteen liggen alsof hij was aangepakt.”

En de rest van de wereld…

Maakt vooral grapjes.

Twitter avatar grahamfarmelo Graham Farmelo Suarez ready for the next match: http://t.co/BjXrZ5lXDC
Twitter avatar IbrahimDoslu Ibrahim Doslu Het is weer tijd dat Suarez een afspraak maakt met hondenfluisteraar Cesar. #Hond #Suarez #Bijten http://t.co/tYGu4bXPOK
Twitter avatar bateson87 Bateson Finally got my last sticker for the World Cup Sticker Book. Thanks Suarez http://t.co/yX6sUvakiy
Twitter avatar FootbalIStuff Football Stuff CONGRATULATIONS: Luis Suarez retains the award for the second successive year. http://t.co/1dzK9ibbSC
Twitter avatar Laradio Lara Rense Suarez strikes again. http://t.co/rZwf4NikYG

Uruguay zonder sterspeler?

De kans dat Suarez wordt geschorst, lijkt reëel. En dat zou voor Uruguay behoorlijk zonde zijn, want Suarez was nou juist de sterspeler van zijn elftal. Tegen Engeland scoorde hij twee keer. Hij is de nationale held van Uruguay, schreef sportredacteur Bart Hinke vandaag in nrc.next:

“Zijn rentree na een knieoperatie is van ongekend hoog niveau. (…) Langzaam kruipt de Uruguayaan naar het niveau van de allergrootsten. Na FC Groningen en Ajax pikte Suárez moeiteloos aan bij het hoogste niveau in Engeland. ‘Ik zag een schitterende kerel, met een ijzeren wil. Iemand met schijt aan de wereld’, zei technisch-directeur Hans Nijland van FC Groningen eens over de aanvaller die hij naar Europa haalde. Waar ligt het plafond voor Suárez? Hoog, afgaand op zijn optreden op dit toernooi waar een aantal collega-sterren het tot dusver moeilijk heeft. Op dit WK kan hij een serieuze gooi doen naar de Gouden Bal.”