Greenpeace-baas forenst met het vliegtuig

Greenpeace moet zijn tweede pr-crisis in een maand bezweren. Uit onthullingen van The Guardian blijkt dat campagnedirecteur Pascal Husting regelmatig per vliegtuig naar zijn werk kwam. Hustings gezin woont in Luxemburg. Sinds 2011 nam hij enkele keren per week, later twee keer per maand, het vliegtuig van Luxemburg naar Amsterdam en terug. De trein- of autorit zou te lang duren.

Maar vanaf vandaag zal hij toch daarvoor kiezen, schrijft de directeur van Greenpeace UK, John Sauven, op de website. Sauven biedt zijn excuses aan. „Vanaf vandaag zal Husting niet meer naar Amsterdam vliegen, maar de trein nemen als dat nodig is ”, schrijf hij in een blogpost. „Accepteert u alstublieft mijn excuses dat we deze toestand sowieso lieten ontstaan.”

Eerder deze maand bleek dat door verkeerde valutatransacties een Greenpeacemedewerker 3,8 miljoen euro aan donateursgeld verloren had. De medewerker is intussen ontslagen en voor het verlies bood de organisatie excuses aan. Intern leidde de ontdekking tot grote onrust, blijkt uit naar The Guardian gelekte emails en interne documenten. Mede door de mislukte transacties sluit het internationale kantoor van Greenpeace 2013 af met een tekort van 5,2 miljoen euro op een budget van 79 miljoen euro.

Wereldwijd heeft Greenpeace zo’n drie miljoen donateurs.