Amerikaanse niqaab

De fotoserie ‘Mother, Daughter, and Doll’ ontstond in 2010 nadat Boushra Almutawakel geen vrouwen kon vinden die wilden meewerken als model. De Jemenitische fotografe besloot zelfportretten met haar dochter te maken in verschillende lichaams- en gezichtsbedekkende kledij. In eerste instantie was Almutawakel bang dat haar foto’s onrust zouden veroorzaken in de islamitische wereld, vertelt ze aan The New York Times, maar zij werden juist door gesluierde vrouwen met interesse ontvangen. Het werk van Almutawakel richt zich op het snijpunt van islamitische waarden en normen wat betreft vrouwen en de moderne wereld: islamitische gezichtsbedekking in de kleuren van de Amerikaanse vlag of mannen die een niqaab dragen. Zij wil aankaarten dat het dragen van bescheiden kleding, zoals voorgeschreven in de Koran, onterecht volledig op het conto van vrouwen is komen te staan. Almutawakel exposeert vanaf donderdag in de Howard Greenberg Gallery in New York.