Albanië krijgt status van kandidaat-lid Europese Unie

Archieffoto van de Albanese premier Edi Rama uit de tijd dat hij nog burgemeester was van hoofdstad Tirana.
Archieffoto van de Albanese premier Edi Rama uit de tijd dat hij nog burgemeester was van hoofdstad Tirana. AFP/Yannis Kontos

Albanië is kandidaat voor lidmaatschap van de Europese Unie. Die status heeft het land vandaag gekregen nadat de EU-landen dit overeen zijn gekomen, zo meldt commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle op Twitter.

Füle laat weten dat deze beslissing een erkenning vormt voor de inspanningen die de overheid van Albanië heeft verricht om te hervormen.

Twitter avatar StefanFuleEU Štefan Füle #Albania congratulations on candidate status just agreed by Ministers: acknowledgement of reform efforts,encouragement for more.

Vorig jaar greep Albanië nog naast de status van kandidaat-lid. Vandaag kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken samen in Luxemburg om zich daar opnieuw over te buigen. De Europese Commissie sprak zich al volmondig uit voor het kandidaatschap. Ook Nederland ging inmiddels overstag, terwijl ons land in december nog tegen stemde.

‘Corruptie en georganiseerde misdaad grootste zorg’

De grootste zorg met Albanië waren tot nu toe de wijdverbreide corruptie en georganiseerde misdaad in het land, zo schrijft NRC-correspondent Roeland Termote vanochtend in nrc.next:

“Heftige conflicten tussen premier Edi Rama en de Democratische Partij van zijn grote rivaal Sali Berisha domineren al jaren de nationale politiek. Toch presenteerde Rama zich na zijn verkiezingsoverwinning vorig jaar als een leider die verandering wil. Hij benoemde een aantal jonge ministers, inclusief de voormalige activist Erion Veliaj. [...]

Rama’s regering gaf vorige week een signaal van daadkracht af door het drugsdorp Lazarat op de knieën te dwingen na vijf dagen belegering door de politie. De politie berekende dat de straatwaarde van de jaarlijks geproduceerde hoeveelheid cannabis aldaar 4,5 miljard euro bedroeg.”