Vijf vragen over...

Zwartsparen. En hoe dat geld weer wit wordt

Foto iStock

Wie nog wat tonnen hier en daar bij buitenlandse banken heeft staan, heeft nog anderhalve week om die boeteloos te melden bij de Belastingdienst. Zo handig als een rekening in het buitenland was bij het ontlopen van de belasting, zo risicovol is het nu. Gegevens over geld op buitenlandse bankrekeningen komen steeds vaker bij de Belastingdienst terecht. Ook Luxemburgse, Liechtensteinse, en zelfs Zwitserse banken delen vanaf 2015 hun informatie met Nederland.

Als de fiscus je geheime rekening ontdekt, betaal je niet alleen belasting (plus rente) over de afgelopen twaalf jaar, maar riskeer je een boete van maximaal 300 procent van de verschuldigde belasting.

Snel je rekening leeghalen heeft weinig zin als er veel geld op staat. Ton Apeldoorn van Financieel Onderzoeksbureau FOBA: “Bij sommige banken mag je 50.000 euro per jaar opnemen, bij andere 100.000 euro. Dat is het maximum.” En stiekeme creditcardbetalingen kunnen evenmin; dat ziet de Belastingdienst ook.

Vijf vragen over zwartsparen:

1. Hoe hoog is de boete?

Zwartspaarders die zich niet vóór 1 juli melden bij de Belastingdienst en ontdekt worden – en die kans is groot – betalen alsnog belasting over de afgelopen twaalf jaar. Daarnaast kan er een boete opgelegd worden van maximaal 300 procent van het verschuldigde belastingbedrag. Als mensen hun zwarte vermogen zelf melden, is de boete 30 procent.

2. Hoeveel is de belasting?

1,2 procent vermogensrendementsheffing per jaar, over de afgelopen twaalf jaar. Eventueel erf- of schenkbelasting volgens de belastingwetgeving in het jaar van de erfenis of schenking. Belastingrente (3 procent) wegens te laat betalen. Alles bij elkaar opgeteld betalen inkeerders gemiddeld zo’n 18 procent van het banksaldo. Maar als het saldo de afgelopen jaren flink geslonken is, ben je een hoger percentage kwijt. Je moet ook betalen over de jaren waarin je nog veel geld had.

3. Kun je je nog melden?

Inkeren kan met de verklaring vrijwillige verbetering, te vinden op de website van de Belastingdienst. De fiscus wil alle banktransacties zien van de afgelopen twaalf jaar. Waarschijnlijk zijn die voor 1 juli niet te achterhalen, zegt advocaat Jojanneke Sitsen van De Bont Advocaten. “Buitenlandse banken hebben hun handen vol aan klanten die hier om vragen.” Maar wie zich voor 1 juli schriftelijk meldt en zijn geboortedatum, burgerservicenummer en bankrekeningnummer doorgeeft, is volgens haar nog op tijd.

4. Wat als je zwart geld erft?

Sitsen treft vaak inkeerders die zwart geld hebben geërfd. Lastig, want: “Als jij kiest voor inkeer, komt het zwarte geld van je broers en zussen ook aan het licht.” Bovendien zit bij erfenissen een addertje onder het gras: voor de erfbelasting geldt een onbeperkte navorderingstermijn - in plaats van, net als nu bij de vermogensbelasting, de terugwerkende kracht van twaalf jaar. “Dat zou betekenen dat over erfenissen van vóór 2000, die al verjaard waren, toch nog erfbelasting betaald moet worden”, zegt Sitsen. “Dat is in strijd met de rechtszekerheid.”

5. Kan zwartsparen nog?

Voor een geheime rekening moet je nu naar Dubai, Singapore of Hongkong, zegt Apeldoorn. Al verwacht hij dat, als veel zwartspaarders uitwijken naar die landen, onder internationale druk ook daar het bankgeheim wordt opgegeven. Bovendien willen mensen hun geld een beetje in de buurt houden, zegt Sitsen.

“Je rijdt zo naar Zwitserland om even 10.000 euro op te nemen. Maar helemaal naar Hongkong vliegen is een drempel.”