Rui Costa wint in Zwitserland, Mollema derde

Portugees is voor de derde keer op rij de beste. Mollema bevestigt zijn vorm, Dumoulin verrast

De Portugees Rui Costa viert zijn etappeoverwinning in de slotrit naar Saas-Fee.
De Portugees Rui Costa viert zijn etappeoverwinning in de slotrit naar Saas-Fee. Foto AP

De Portugese wereldkampioen Rui Costa (Lampre) heeft voor het derde jaar op rij de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de voorbereidingskoers van de Tour de France waren er ook goede prestaties van twee Nederlanders: Bauke Mollema (Belkin) werd derde in het eindklassement, Tom Dumoulin (Giant) vijfde.

Voorafgaand aan de slotrit, naar Saas-Fee, ging de Duitser Tony Martin nog aan kop in het klassement. Maar bergop stond er weer geen maat op de Portugees. Samen met Mollema en de Zwitser Matthias Frank (IAM) ging hij er op de slotklim vandoor. Het drietal pakte al gauw veel tijd op de klassementsleider. Met nog tweeënhalve kilometer te gaan sprong Costa weg bij zijn medevluchters. Op de finish hield hij veertien seconden over op Mollema en 24 op Frank, die tweede werd in het eindklassement.

Costa bewijst al enkele jaren dat hij tot de beste wielrenners in de wereld behoort. Vorig jaar leek hij een gooi te doen naar een goede klassering in de Tour de France, maar hij verloor veel tijd in de beruchte ‘waaieretappe’ naar Saint-Amand-Montrond. Toen hij in het klassement geen rol van betekenis meer speelde, won hij nog twee etappes. In september werd hij wereldkampioen in Florence, na een schitterende finale waarin hij de Spanjaarden Joaquim Rodríguez en Alejandro Valverde versloeg.

Mollema rijdt traditioneel goed in Zwitserland; zo was hij vorig jaar al tweede geworden. Dat was toen een voorbode voor zijn uitstekende zesde plaats in het eindklassement van de Tour. In de Alpen toonde Mollema afgelopen week weer zijn goede vorm.

Een grotere verrassing was het optreden van Dumoulin. Zijn ploegleider Rudi Kemna kenschetste hem vorige week als een renner die „niet zozeer bergop, maar wel heuvelop” goed kan rijden. Tot zijn eigen verrassing wist Dumoulin in Zwitserland wel degelijk met de besten mee naar boven te komen. Zaterdag, toen hij veertiende was geworden in de etappe naar Verbier, twitterde hij: „Hey ik kan klimmen! Soms dan.”

Zijn ploeg is in de Tour vooral gericht op de Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb, maar mogelijk krijgt Dumoulin de kans om een keer mee te zitten in een ontsnapping.