Regering Israël is boos op Nederlandse VN-diplomaat

Gezant Serry zou uitzetting riskeren, omdat Israël hem ervan verdenkt te hebben geprobeerde geld uit Qatar in het geheim de Gazastrook binnen te krijgen.

Israël heeft afgelopen weekend gedreigd Robert Serry, de hoge Nederlandse gezant van de Verenigde Naties, uit te zetten. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft Serry heimelijk geprobeerd om Palestijnse ambtenaren in de Gazastrook te laten uitbetalen via de Verenigde Naties. Dit melden Israëlische media.

Serry, speciaal VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, ontkent de aantijgingen. In een verklaring zegt hij „ontstemd” te zijn dat zijn „integriteit” in twijfel wordt getrokken.

Volgens televisie-zender Channel 2 beschuldigden Liebermans medewerkers de Nederlander Serry er zaterdag van dat hij 20 miljoen dollar (15 miljoen euro) uit Qatar naar de Gazastrook probeert te loodsen. Qatar wil in Gaza ambtenaren bijstaan die al een tijd niet worden uitbetaald.

Gaza wordt bestuurd door de moslimfundamentalistische beweging Hamas, een vijand van Israël. Eerder deze maand vormde Hamas een eenheidsregering met Fatah, de partij van de Palestijnse president Abbas. Maar tussen Hamas en Fatah blijft onenigheid bestaan over de ambtenarensalarissen. Nu dreigt onrust onder de ambtenaren.

Volgens Lieberman zou Serry hebben geprobeerd het geld uit Qatar via de Palestijnse Autoriteit in Gaza te krijgen. Toen dat niet lukte, zou hij hebben voorgesteld VN-organisaties in Gaza in te schakelen. Liebermans woordvoerder zegt desgevraagd tegen deze krant: „Wij vatten het gedrag van de heer Serry zeer ernstig op”. Maar de Israëlische regering nam gisteren geen besluit over Serry. Premier Netanyahu zou een diplomatieke rel willen vermijden.

Serry is „verbijsterd” dat hij „via de media” moest vernemen dat hij uitzetting riskeert, zei hij tegen de Israëlische krant Ha’aretz. In zijn verklaring zegt de VN-diplomaat dat de salariskwestie tijdens een recent bezoek van hem aan Qatar „niet ter sprake kwam”. Afgelopen donderdag zou Serry wel „informeel” door de Palestijnse premier Hamdallah zijn benaderd. Maar volgens Serry heeft hij Hamdallah toen geantwoord dat ook Israël moet instemmen met de betaling van geld uit Qatar. Hij zegt ook dat hij Israël meteen heeft ingelicht.

Volgens Israëlische media spelen ook andere zaken een rol bij de rel. De rechts-nationalist Lieberman verwijt Serry, en ook de VN als geheel, dat zij op de hand zijn van de Palestijnen. Zo zou Serry niet hebben gereageerd op de recente vermissing van drie Israëlische jongens op de Westelijke Jordaanoever, zeggen anonieme Israëlische functionarissen in The Jerusalem Post. Israël beschuldigt Hamas van ontvoering van het drietal. Serry zou daarentegen wel regelmatig Israël bekritiseren.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schaarde zich gisteren achter Serry. In het tv-programma WNL Op Zondag zei hij: „Het zou me heel erg verbazen als hij iets achter de rug van Israël gedaan zou hebben, want dat mag hij gewoon niet.”

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vindt Timmermans het niet op zijn weg liggen de kwestie bij Israël aan de orde te stellen. De redenering is dat Serry in dienst bij de Verenigde Naties is en niet namens Nederland opereert. Als zijn positie in het geding is, moet dat via de VN worden opgelost.

De carrièrediplomaat Serry geldt als een belangrijke adviseur van Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Op verzoek van Ban diende Serry eerder dit jaar eveneens als gezant in Oekraïne. In maart werd hij door gewapende mannen verjaagd van de Krim.