‘Rechtbank Soedan beveelt vrijlating christelijke vrouw’

Een rechtbank in Soedan heeft bevolen om een vrouw, die ter dood was veroordeeld omdat ze zich heeft bekeerd tot het christendom, vrij te laten. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het staatspersbureau.

Een rechtbank in Soedan heeft bevolen om Meriam Yahya Ibrahim, die ter dood is veroordeeld omdat ze zich heeft bekeerd tot het christendom, vrij te laten. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het staatspersbureau.

Het bericht dat ze vrijkomt gaat al langer rond. Eind mei werd ook gemeld dat Ibrahim, die net moeder is geworden een meisje, vrij zou komen. Dat gebeurde toen alsnog niet. Het is dus afwachten of er deze keer wel sprake van zal zijn.

Ibrahim is getrouwd met een christen, wat volgens de Soedanese wet verboden is. Eerder was ze door een Soedanese rechtbank veroordeeld tot honderd zweepslagen en zou daarna worden opgehangen. De executie zou plaatsvinden na de geboorte van haar kind.

Na het doodvonnis brak wereldwijd kritiek los. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans uitte zijn zorgen tegenover de Soedanese ambassadeur. “Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Soedan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Soedan”, zei Timmermans.