Invallers bezorgen Oranje derde overwinning en dus groepswinst

Fer viert zijn goal.
Fer viert zijn goal. Foto AFP/ Damien Meyer

Twee minuten stond hij erin, Leroy Fer. Janmaat geeft voor, Fer torent boven de kleine Chilenen uit en de bal verdwijnt keihard in de rechterhoek. De groepswinst was toen al wel zeker, maar die andere topinvaller, Memphis Depay, maakte er in blessuretijd nog 2-0 van. Drie wedstrijden, negen punten. Tien goals voor, drie tegen. En ontloopt Oranje dus Brazilië volgend weekend?

Het was niet altijd een even spectaculaire wedstrijd, daar in het onaffe stadion in Sao Paulo. Maar Nederland was wel de betere ploeg, had de beste kansen. En dan met niet al te veel balbezit. Wat heet, Oranje had uiteindelijk slechts 37 procent van de tijd de bal.

Louis van Gaal had het ongetwijfeld allemaal precies zo bedacht. Net als dat hij Dirk Kuyt linksback zette. Aanvaller Dirk Kuyt was als verdediger misschien wel de beste man van het veld. De Chilenen werden in ieder geval goed onder controle gehouden, ondanks dat balbezit.

Voor rust was de grootste kans voor Robben, die na een knappe individuele actie net rechts langs de goal van Bravo schoot. Na rust gebeurde er lange tijd niet veel. Toen kwamen de wissels. Eerst Depay, op wiens eerste echte schot Bravo moest redden, daarna supersub Leroy Fer. Die stond er twee minuten in en deed een Miroslav Klosetje: meteen scoren. Depay besliste de wedstrijd definitief door een bal van Robben van links de goal in te glijden.

Eindstand groep B, waarin Spanje nog voor de eer van Australië won (3-0):

1. Nederland 3-9 10-3
2. Chili 3-6 5-3
3. Spanje 3-3 4-7
4. Australië 3-0 3-9

Het radioverslag van Jack van Gelder en Ronald de Geer bij de goals:

De wedstrijd in bulletpoints:

 • 13’ Eerste situatie voor één van de goals. Een kopbal van Vargas gaat ruim over de goal van Jasper Cillessen.
 • 22’ Koppen is voor de kleine Chilenen inderdaad niet de beste optie. Daarom een verrassende corner van Aránguiz over de grond naar Gutiérrez, die buiten de zestien over schiet.
 • 26’ De eerste keer dat de Chileense keeper Bravo daadwerkelijk iets moet doen. Een vrije trap vanaf links van Sneijder gaat makkelijk in zijn handen. Maar was de bal niet daarna over de achterlijn en was het dus geen corner?
 • 35’ Sterkere fase voor Oranje. De Vrij torent boven de Chilenen uit bij een vrije trap van Robben vanaf rechts, maar raakt de bal maar amper.
 • 39’ Prachtige individuele actie van Arjen Robben. Hij trekt naar binnen, kan vrijuit schieten, maar de bal gaat net naast de goal van Bravo. Grootste kans van de wedstrijd tot nu toe.
 • 42’ Lens heeft de ruimte, maar heeft niemand om de bal aan af te geven. Hij schiet zelf, maar de bal zeilt dik over.
 • 44’ De Nederlandse defensie laat Gutiérrez vrij koppen uit een vrije trap. Die is echt niet groot. Hij zorgt voor gevaar, maar de bal gaat naast.
 • 45+1’ Het is rust in Sao Paulo. Het is nog geen spectaculaire wedstrijd. Nederland had de beste kans via Robben. Ook Chili was een paar keer enigszins gevaarlijk. Bij deze stand is Oranje groepswinnaar.
 • Ruststand in die andere wedstrijd: Spanje staat op een 1-0 voorsprong tegen Australië, in een partij die er voor beide niet meer toe doet. David Villa scoorde in de 36ste minuut (video van de goal).

  • 56’ Eerste schot op goal in de tweede helft is van Chili. Bal gaat ruim over. Memphis Depay, de gouden wissel tegen Australië, loopt zich warm voor Oranje.
  • 65’ Altijd gevaarlijk, die Alexis Sánchez. Hij speelt Lens door de benen en schiet op Cillessen.
  • 66’ Chilenen staan met vijf man tegen twee Nederlanders, maar Robben vindt toch een gaatje. Hij schiet op de handen van keeper Bravo.
  • 69’ Depay komt erin voor Jeremain Lens. Valdivia vervangt Silva bij Chili.
  • 76’ Sneijder, die zich weer niet heeft kunnen onderscheiden, maakt plaats voor Leroy Fer.
  • 77’ Daar is-ie. Zijn eerste pass was verkeerd, maar Depay’s eerste schot op goal is goed. Bravo moet redden.
  • 77’ Ja! GOAL!! Leroy Fer. Staat er net in, gouden wissel. Hij kopt raak uit een vrije trap. 1-0 Nederland.
  • 89’ Kuyt is moe gestreden, hij kan niet meer. Kramp. Terence Kongolo maakt zijn WK-debuut.
  • 90+2’ Ja! GOAL!! Robben geeft goed voor vanaf links en weer een invaller die scoort, nu Depay. 2-0. Over en uit.
  • Eindstand in die andere wedstrijd: Spanje gaat in ieder geval enigszins eervol naar huis, als je daarover nog kunt spreken. Het wint met 3-0 van Australië. In de tweede helft scoorden Torres (video van de goal) en Mata nog (video van de goal).

  De hoogtepunten in Vine-video’s:

  De Vrij krijgt de vrije trap van Robben net niet lekker op zijn hoofd:

  De mooie actie van Robben, die de bal maar net naast schiet:


  Gouden wissel Fer maakt de 1-0:

  Depay glijdt de 2-0 binnen:

  De wedstrijd in tweets:

  Twitter avatar Geluidjager Jeroen de Jager Niet een beetje meer Chileense supporters… #nedchi #wk2014 #NOS http://t.co/CJNnIajRtY
  Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 43 - The Netherlands have conceded more fouls than any other team at World Cup 2014. Physical.
  Twitter avatar lijn_17 Lijn 17 1e helft: er zijn 0 doelpunten en 11 Chilenen gevallen #nedchi #wk2014
  Twitter avatar ErikvanBruggen ErikvanBruggen Wat een uitstekende scheids trouwens. Laat voetballen, alles goed onder controle. Belachelijke vooroordelen over Afrikanen vooraf #nedchi
  Twitter avatar WKblog WK 2014-blog Meest waarschijnlijke route #Oranje naar finale:

  Achtste finale: #MEX of #CRO
  Kwartfinale: #CRC of #CIV/#JPN
  Halve finale: #ARG of #BEL

  Twitter avatar BBCSporf BBC Sporf Holland 2-0 Chile

  69 Mins: M.Depay subbed on
  92 Mins: M.Depay scores

  75 Mins: L.Fer subbed on
  77 Mins: L.Fer scores

  #TheVanGaalEffect

  Twitter avatar rebelarjen Arjen Douwes ⭐ Ik snap nu pas het 5-3-2 systeem. Dat zijn het aantal doelpunten dat we scoren.